Váratlanul biztonsági üzemmódba kapcsolt a Curiosity

Curiosity
A Curiosity több tucat képből összegyúrt szelfije
Vágólapra másolva!
Váratlanul biztonsági üzemmódba kapcsolt a Curiosity. Szerencsére a rover képes kommunikálni a földi irányítókkal, akik most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, mi is történt, és elhárítsák a hibát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban mindenki a Juno páratlan teljesítményére figyelt, sajnos azonban nem ment minden ilyen tükörsimán a NASA háza táján. Július 2-án minden tudományos vizsgálatot be kellett szüntetnie a Curiosity marsjárónak a Mount Sharp régió környékén és biztonsági üzemmódba kellett kapcsolnia. A földi irányítók most a hiba okát igyekeznek feltárni, hogy minél előbb elhárítsák azt, Szerencsére a rover a körülményekhez képest jó állapotban van.

A Curiosity több tucat képből összegyúrt szelfije Forrás: /EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS/

Bár még nem száz százalékosan biztosak benne, az amerikai űrügynökség által kiadott sajtóközlemény szerint valószínűleg a fedélzeti számítógép kamerájának szoftvere és az adatfeldolgozó szoftver „akadhatott össze”, ami miatt a marsjáró – hogy elkerülje a kutatóeszköz maradandó károsodását – automatikusan biztonsági üzemmódba kapcsolt.

Természetesen nem a mostani volt az első eset, hogy a Curiosity ezt a megoldást „választotta”, 2013-ban két alkalommal is le kellett állítania a marsjárónak a nem létfontosságú műszereit, 2015-ben pedig egy rövidzárlat akadályozta a rover munkáját.