A sünök jobban érzik magukat a városokban, mint vidéken

városi sün
Városi sün
Vágólapra másolva!
Egy olyan fajnak, amely 15 millió éve él a földön, sokféle környezetváltozáshoz kellett alkalmazkodnia, többek közt az urbanizációhoz is. Meglepő módon a sünöknek annyira tetszik a városi életforma, hogy a városokban sokszor nagyobb sünpopulációt találunk, mint vidéken. Ennek okának megértése segíthet e tüskés állatok jövőbeni megvédésében.
Vágólapra másolva!

A Hamburgi Egyetem kutatói hőérzékeny jeladókat erősítettek szabadon élő sünökre, hogy megvizsgálják, milyen élettani tényezők teszik lehetővé számukra, hogy jól boldoguljanak a városi területeken.

Jeladók segítették a munkát

„Ezek a specializált jeladók lehetővé tették számunkra, hogy nyomon kövessük a hibernációs mintákat és a télen használt fészkelőhelyeket éppúgy, mint a nyári aktivitást és a bejárt területet” – mondta Lisa Warnecke, a Society for Experimental Biology oldalon megjelent tanulmány vezető szerzője.

A tanulmányi helyek magukba foglalták mind a nagyobb, forgalmas utakat, mind a kis, csendes mellékutcákat, azaz a tipikus városi elrendezés minden elemét. A kutatók tanulmányozták a helyi sünmenhelyeken gondozott sünöket is, hogy megállapítsák, melyek a városlakó sünöket érintő főbb egészségi problémák.

Az eredmények azt mutatták, hogy a városi sünök meglepően rugalmasak.

Városi sün Forrás: James M. Turner

Kisebb területet járnak be

„Azt tapasztaltuk, hogy a városi sünök éjszakai kóborlási területe jóval kisebb, mint a vidéki társaiké – 5 hektár az 50-nel szemben –, és hogy az aktivitási szintjüket az emberi zavaráshoz igazítják” mondta Warnecke.

Napközben a sünök jórészt a magán kertekben maradnak, de éjfél felé, amikor az emberi és a házi kedvencek jelenléte lecsökken a helyi parkokban, előjönnek élelmet, illetve párt keresni.

Másrészt viszont a városi sünök hasonló hibernációs mintát mutatnak, mint a vidéki populáció. Télen a sünök a torpornak nevezett élettani állapotba kerülnek. Ilyenkor az anyagcsererátájuk és a testhőmérsékletük jelentősen csökken, hogy energiát takarítsanak meg.

Fontos a nyugodt téli alvás biztosítása

„Meglepődtünk, hogy a városi sünök hibernációs mintázata ennyire hasonló a vidékiekéhez” – mondta Warnecke. „Hiszen a városi sünöknek télen is elég sok táplálékforrás áll a rendelkezésükre, például ételmaradékok, macskakaja.”

Ez viszont nagyon fontossá teszi, hogy a városi sünök elég helyhez jussanak a kertekben vagy a parkokban, ahol zavartalanul elrejtőzhetnek az egész téli álom alatt.

A városlakóknak is figyelniük kell, hogy ne zavarják a fészkelő sünöket, és igyekezzenek a kertjüket „sünbiztosan” tartani. Ugyanis a menhelyre bekerült sünök jó része valamilyen sérülés miatt volt ott, például beleakadt a kerítésekbe, a növényhálókba vagy a kerti szerszámokba. Veszélyt jelent még rájuk a patkányméreg is.