Kína megépítette a világ leghatalmasabb rádióteleszkópját

FAST rádióteleszkóp
Helyére kerül az utolsó alumíniumpanel is
Vágólapra másolva!
Befejeződött a kínai FAST rádióteleszkóp építése, amely a legnagyobb ilyen jellegű berendezés a világon. 1,2 milliárd jüanba került (átszámítva 180 millió dollár) és 5 évig tartott, mire elkészült. 
Vágólapra másolva!

A fél kilométer átmérőjű, 1,6 kilométer kerületű FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) néven emlegetett rádiótávcsövet 4450 darab, 11 méter oldalhosszúságú, háromszög alakú alumíniumpanelből állították össze. Az utolsó panelt vasárnap illesztették a helyére, így ha minden a terveknek megfelelően alakul, már idén szeptemberben elkezdhetnek dolgozni vele. A kínai kutatóeszköz méretét és teljesítményét tekintve jelentősen felülmúlja a Puerto Ricó-i Arecibo rádióteleszkópot, melynek parabolaantennája 305 méter átmérőjű.

A helyszín kiválasztásában központi szerepe volt annak, hogy a környezeti zajok és a rádióadások ne zavarják az eszköz működését. Ehhez egy három, egymástól 500 méter távolságra lévő domb által körülvett katlan bizonyult a legideálisabbnak Kujcsou tartományban. A terület 25 kilométerre fekszik a legközelebbi megyeszékhelytől.

Helyére kerül az utolsó alumíniumpanel is Forrás: Imaginechina/Deng gang - Imaginechina/Deng Gang

A vezetékekkel és robotokkal mozgatható, több irányból érkező információk észlelésére alkalmas, hatalmas tányért acéloszlopok, kábelek ezrei tartják a föld felett. Az egytányéros űrfigyelő rádióteleszkóp zavartalan működése miatt több mint kilencezer embernek kell elhagynia véglegesen otthonát.

A földönkívüli intelligens életet is keresni fogják vele

Működésének korai fázisában – ami nagyjából 2-3 évig fog tartani – a kutatóeszközön beállítások sorát fogják elvégezni a szakemberek, hogy a műszer a lehető legérzékenyebb legyen. Csupán ezt követően teszik elérhetővé a világ tudósai számára a rádiótávcsövet, írja az IFL Science weboldala.

A FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) néven emlegetett rádiótávcső parabolaantennája 500 méter átmérőjű Forrás: Imaginechina/Deng gang - Imaginechina/Deng Gang

A kínai kutatók eddig másodkézből származó adatokra voltak kényetlenek támaszkodni munkájuk során, ami korlátozta tudományos teljesítményüket. Az új, nagy gyűjtőfelületű távcső "nagyban fokozhatja" a kínai űrkutatás hatékonyságát, ezzel ugyanis gyengébb, illetve nagyobb távolságból érkező rádióhullámok észlelésére lesznek képesek – nyilatkozta korábban Vu Hsziang-ping a Kínai Csillagászati Egyesület vezetője a Hszinhua hírügynökségnek.

A remények szerint a kutatóeszközzel aminosavakat is detektálni lehet majd, e szerves vegyületek az élet alapvető építőköveinek számítanak. Kissé elrugaszkodottabb, ám nagyon is tudományos cél, hogy a FAST rádiótávcsővel az esetleges, Tejútrendszeren kívüli intelligens élet után is kutassanak.