Szunyókáló nagy fehér cápát filmezhettek le

alvó, nagy fehér
Az Emma névre keresztelt nagy fehér cápa furcsa, katatón állapotban úszott a tengerfenékhez közel
Vágólapra másolva!
A nagy fehér cápát láthattuk már vadászni vagy a vízből kiugorva támadni, békésen szunnyadni viszont még valószínűleg nem. Egy kutatócsoport most állítja, sikerült lefilmezniük a tengerek csúcsragadozóját békés szunyókálás közben.
Vágólapra másolva!

Az Emmának keresztelt nőstény állatot a Guadeloupe-sziget környéki sekély vizekben filmezték le egy robot tengeralattjáróval a Pelagios Kakunjá és a Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársai – olvasható az IFL Science weboldalán.

Az Emma névre keresztelt nagy fehér cápa furcsa, katatón állapotban úszott a tengerfenékhez közel Forrás: Youtube / Discovery News

A cápa egyenesen egy 3 km/h-s sebességű áramlásba úszott közel a tengerfenékhez. Száját tágra nyitva lehetővé tette, hogy oxigéndús víz áramoljon keresztül a kopoltyúin.

Kinézetre olyan, mintha az állat katatón állapotban haladna, emiatt gondolják azt a kutatók, hogy egyfajta „alvó üzemmódban” van, írja a . A nagy fehér alvási szokásairól szinte semmit sem tud a tudomány, de annyi biztos, hogy állandóan mozgásban kell maradnia, különben a tengerfenékre lesüllyedve megfulladna.

Sosem áll le

A nagy fehér idejének legnagyobb részét a legfelső vízrétegben tölti, általában zsákmányállatainak közelében. Az étlapon szerepelhetnek oroszlánfókák, medvefókák, cetek, más cápák és nagyobb csontos halak. A nyílt óceánon már 1200 méteres mélységben is észlelték. Az ilyen megfigyelések megkérdőjelezik a fehér cápa partlakó mivoltát. Az állat magányos és állandóan mozgásban van.