Különös krátert fotóztak a Ceres törpebolygón

Ceres, kráter
Haulani-kráter
Vágólapra másolva!
Furcsa, sokszög alakú krátert fényképezett a Dawn űrszonda a Ceres törpebolygó felszínén.
Vágólapra másolva!

Habár a törpebolygó képződményei közül a legtöbb figyelmet a 92 kilométer széles Occator-kráter kapja, az égitestet kutató Dawn űrszonda igyekszik más képződményeket is részletesebben megvizsgálni. Hasonlóan érdekes „színfoltja” a Ceresnek az úgynevezett Haulani-kráter, ami szokatlan külseje miatt keltette fel a kutatók figyelmét: a legtöbb becsapódási krátertől eltérően nem kör, hanem sokszög alakú.

Úgy tűnik, hogy a 34 kilométer átmérőjű Haulani-kráter fiatal képződmény, a kráterszegélynél suvadások és frissen a felszínre került anyagok figyelhetők meg. A kráter alján szintén megtalálható az a fényes matéria, ami a Ceres egyik „védjegyévé” vált, a legutóbbi vizsgálatok alapján valószínűleg sólerakódás lehet. A hamisszínes képen a régió nemcsak formában, hanem színben is élesen elkülönül a felszín idősebb részeitől.

Haulani-kráter Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

A sokszög alak a Dawn küldetés szakemberei szerint a Ceres belső szerkezetéről szolgáltat információkat. A kráter egyenes vonalai a törpebolygó kérgében már korábban is jelenlévő tektonikus feszültségeknek és töréseknek köszönhetően jöttek létre.

A 10 kilométer széles Oxo-kráter Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI

A Haulani-kráterhez hasonlóan ugyancsak nagy figyelem övezi az Oxo-krátert, amely a második legfényesebb képződmény az Occator-kráter után. A NASA Dawn űrszondája jelenleg 385 kilométeres magasságból tanulmányozza az égitest felszínét.