Ég a bőre és fájnak az izmai a visszatért asztronautának

Scott Kelly
Kelly az ISS fedélzetén
Vágólapra másolva!
Visszanyerte eredeti magasságát Scott Kelly amerikai űrhajós, aki csaknem egyévi űrbeli tartózkodás után szerda reggel tért vissza a Földre orosz társával, Mihail Kornyijenkóval. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai űrkutatási hivatal floridai űrközpontjában pénteken tartott sajtótájékoztatón Scott Kelly elmondta, hogy testmagassága elvesztette azt a 3,8 centiméteres többletet, amelyet a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött 340 nap alatt a gravitáció hiánya okozott.

Kelly az ISS fedélzetén Forrás: NASA

A Földre visszatérve gyorsan visszaállt normális testmagassága, amelynek növekedése tudóskörökben jól ismert jelenség a hosszú távú űrutazások járulékaként - tette hozzá.

Nem volt öt centi a növekedés

John Charles NASA-igazgató cáfolta azokat a híradásokat, amelyek szerint Kelly 5,1 centimétert nőtt volna a világűrben. "Kelly maga mérte mindig testmagasságát, és bizonyosan mondhatjuk, hogy a növekedés nem volt több 3,8 centiméternél" - hangsúlyozta.

Az 52 éves Kelly, aki az 55 éves Mihail Kornyijenkóval

5440-szer kerülte meg a Földet az egyéves űrmisszió alatt,

arról beszélt, hogy számára "könnyebb volt alkalmazkodni a világűrbeli, mint a földi léthez". Arra panaszkodott, hogy fájnak az izmai és az ízületei.

Még a bőre is elszokott a Földtől

Bőre, mivel a világűrben szinte semmivel nem érintkezett - még az űrruhák is lebegnek a test körül -, annyira érzékeny, hogy szinte ég, amikor leül vagy járkál. A sajtótájékoztatón viselt bőrcipőjét sem képes hordani, csak az újságírók kedvéért vette fel - magyarázta.

Hozzátette, egyelőre képtelen arra is, hogy kosarat dobjon kosárlabdázás közben. Öt évvel ezelőtti, fél éven át tartó űrmissziója nem viselte meg ennyire.

Ikerkísérlet a Földön és az űrben

Amerikai űrhajós korábban még soha nem töltött ilyen hosszú időt az űrben. Scott Kellyn - akinek ikertestvére, Mark visszavonult űrhajós - visszatérése után számos orvosi vizsgálatot végeznek el, és eredményeit, valamint az elmúlt egy évben végzett egészségügyi állapotfelmérések eredményeit összevetik Mark földi állapotával, hogy

többet tudjanak meg a szakemberek az emberi test tűrőképességének határairól, mielőtt egy hosszabb feladatra, a Marsra küldenének űrhajósokat.

John Charles elmondta, lenyűgözte őt, hogy Kelly földet éréskor azonnal végre tudta hajtani az összes előírt fizikai terhelést, azonnal képes volt hirtelen felállni, gyalogolni, akadályt kerülni.

A visszatérés utáni pillanatok Forrás: NASA

Az élettani szakember szerint Kelly akár a Marson is jól boldogulna. "Jó példája lenne annak, aki hat hónap alatt eljutna a Marsra és egy rövid pihenő után ott még értelmes munkát is tudna végezni" - vélekedett.