Biztonságban hazatértek az űrhajósok

ISS, visszatérés, Scott Kelly, landolás
A visszatérés utáni pillanatok
Vágólapra másolva!
Biztonságban hazatért a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről Scott Kelly amerikai és Mikhail Kornienko orosz űrhajós. Az asztronauták majdnem egy egész évet a világűrben töltöttek.
Vágólapra másolva!

A kazahsztáni Zsezkazgan település közelében értek földet magyar idő szerint reggel 5:27-kor. A két asztronauta 340 napott töltött a világűrben, és egy jövőbeni Mars-misszió előkészítéséhez végeztek kísérleteket. A két űrhajóssal érkezett vissza Szergej Volkov is, aki öt hónapig volt az ISS fedélzetén.

Scott Kelly és Mikhail Kornienko leszállnak a Földre Forrás: NASA / Bill Ingalls

Egy év az űrben

A majdnem egy évet az űrállomáson töltő asztronauták azt vizsgálták, hogy pontosan milyen hatással van az emberi szervezetre a hosszú űrutazás - ilyen sokáig ugyanis eddig még senki nem tartózkodott az ISS-en.

A visszatérés utáni pillanatok Forrás: NASA

A misszió tavaly március 27-én kezdődött.

Ikerkísérletek

Kelly ezen kívül egy másik, sajátos kísérletben is részt vett: a NASA kutatói megfigyelték, hogyan fejlődik és változik a szervezete a Földön maradt ikertestvéréhez, Markhoz képest. Így hiába térhetett haza, az űrhajósra az

elkövetkezendő hónapokban rengeteg orvosi teszt és megfigyelés vár,

hogy a kutatás ezen szakaszát is megfelelően kiértékelhessék.

"Az űrutazás a legnagyobb csapatjáték, amit ismerünk, és nagyon fontos, hogy együtt dolgozzunk azért, hogy ami lehetetlennek tűnik, valósággá váljon" - nyilatkozta Kelly még hétfőn, amikor átadta az ISS parancsnokságát kollégájának, Tim Koprának.