Igazi sci-fi: vérlézert készítettek kutatók

lézer, Apollo
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem sci-fi, hanem valóság: a Michigani Egyetem kutatói képesek voltak vér felhasználásával lézert készíteni, ami forradalmasíthatja az orvostudományt, már ami a tumorok észlelését illeti.
Vágólapra másolva!

Rengeteg daganatos betegség esetében az a legfőbb probléma, hogy későn ismerik fel a tumorok helyét (egyáltalá ha felismerik, hogy van tumor ) - ám a Michigani Egyetem kutatói új találmányukkal nagyban hozzájárulhatnak az ilyen betegségek kimenetelének javításához.

Új vérlézerük ugyanis rengeteget segíthet abban, hogy egyszerűen, fájdalommentesen, mindössze rövid lézeres átvilágítással megállapíthassák az orvosok, hogy pontosan hol található tumor a szervezetben.

Lézer (illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

Nem ez az első biolézer

Az nem újdonság egyébként, hogy szerves anyagokból készült lézer - írja a Mental Floss. A Harvard Egyetemen Seok-Hyun Yun már 2011-ben készített biolézert lumineszenciát használó tengeri élőlények fehérjéjének és veseszövetek segítségével.

A Michigani Egyetem kutatói most először az orvostudományban egyébként is használatos indocianin zöld festékkel kísérleteztek, de hamar rájöttek, hogy ennek fényereje vajmi kevés hatékony lézer létrehozásához. Először akkor sikerült használható eredményeket elérni, amikor vérrel keverték a festéket - ez, egy hagyományos lézerrel együtt használva már adott annyi fényt, hogy valóban hatékonynak nevezhessék.

A lézerhez elegendő fény úgy keletkezett, hogy a festékmolekulák hozzákötődnek a vérplazma fehérjéihez.

Aranyrészecskéket is használhatnak

A kutatás következő lépése az lesz, hogy a tudósok biztonságossá teszik a lézert az emberi szervezeten történő használatra is - ezzel ugyanis lehetővé válna, hogy gyorsan, egyszerűen szkenneljük a testet tumorok és hasonló elváltozások kereséséhez. Az egyik lehetséges megoldásként a szövetbe fecskendezett arany nanorészecskékre gondoltak, amelyek szépen, biztonságosan visszaverhetnék a fényt a testen belül.