Állatmesébe illően bizarr és tanulságos bivalyvadászat

oroszlán, bivaly
Vágólapra másolva!
Eleinte klasszikusnak számító bivalyvadászatot örökítettek meg a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban. A lesben álló oroszlánfalka lerohanja a bivalycsordát, kiszakít egy állatot, amelyet leteper. Ekkor azonban nem várt fordulat történik.
Vágólapra másolva!

A felvételt készíti vadőr leírása szerint a két vadászó nőstény és a két hím oroszlán két különböző falkába tartozik. De a közös cél érdekében összefognak, „az ellenségem ellensége a barátom” elvet követve.

Sokáig minden az oroszlánok terve szerint halad. Sikerül elszakítani a bivalycsordától egy gyengébbnek tűnő állatot, és azt annak rendje és módja szerint leteríteni.

A bivaly egy darabig próbál védekezni, de a négy oroszlán ellen nincs semmi esélye. A ragadozók már kezdenék széttépni a zsákmányukat, amikor a semmiből felbukkan a bivaly őrangyala: egy nőstény oroszlán.

Az újonnan érkezett oroszlán – a vadőr szerint – a hímek falkájából származik, ezért úgy gondolja, hogy ő is joggal falatozhatna a váratlanul az ölébe pottyant húsból. A zsákmányért megküzdő nőstények viszont másként gondolják.

Hamarosan nagy csetepaté alakul ki a ragadozók között, amelynek egyedüli győztese a szerencsétlen bivaly, amely először talán maga sem hiszi, hogy megnyílt az út a menekülésre. Végül sikerül feltápászkodnia és otthagynia a verekedő oroszlánokat. Mozgásából ítélve valószínűleg nem szenvedett súlyos sérüléseket, a sokkon kívül.

Sok hasonló érdekes videót láthat a Kruger Sightings honlapon.