Macskagyilkos robotokat vetnek be Ausztráliában

cica macska szűk hely
Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy szabályozzák a túlságosan elszaporodott házimacskák számát és megvédjék tőlük a vadon élő őshonos állatokat, a szakemberek különleges „robotcsapdákat” helyeztek el az egyik ausztráliai természetvédelmi területen.
Vágólapra másolva!

A fő cél az egyik legveszélyeztetettebb papagájfaj, az éjjeli papagáj (Pezoporus occidentalis) megvédése a házi kedvencektől. Ezek a madarak egykor elterjedtnek számítottak Közép-Ausztráliában, mára azonban ötvennél is kevesebb egyed maradt belőlük.

A csapda a következőképpen működik: a robot négy lézerkeresőt használ, melyeket kifejezetten a macskák testméretére és más fizikai adottságaira állítottak be. Ha a házi kedvenc elsétál a szerkezet előtt, az működésbe lép és mérget permetez az állat szőrére. Mivel a macska nyelvével tisztogatja bundáját, lenyalja róla a toxikus anyagot és elpusztul.

Szabályozni akarják a macskák számát, mert több állatfaj létét veszélyeztetik Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tim Brakemeier

A lézerek macskákra szabása mellett a tervezők más biztonsági tényezőket is figyelembe vettek, nehogy valamilyen védett faj képviselője váljon áldozattá. Az alkalmazott, 1080 jelű méreganyag például a természetben is előfordul, egyes ausztráliai növényfajokban található meg nagyobb mennyiségben. Az ezek környezetében élő állatok idővel immunissá váltak a kemikáliára vagy felismerik és elkerülik azt. Ezen kívül a vadon élő állatok viselkedése különbözik a macskákétól, kisebb rá az esély, hogy bundájukat a nyelvükkel tisztítják meg.

A csapdák bevetését egy hosszabb tesztidőszak előzte meg, csak most élesítették az első robotokat az 560 négyzetkilométer területű Pullen Pullen vadrezervátumban.

16 fajra jelentenek veszélyt

Bár az állatvédők bizonyára nem örülnek ennek a megoldásnak, a szakemberek szerint szükség van a populációszabályozásra: a házi macskák ugyanis egy olyan fontos ökoszisztémát veszélyeztetnek, melynek fenntartásában alapvető szerepe van a kihalás szélére sodródott állatoknak.

Videó a rendkívül ritka éjjeli papagájról

A számítások szerint legalább 20 millió macska kóborolhat a veszélyeztetett fajok élőhelyéül szolgáló térségekben, ahol rengeteg kisebb emlőst, madarat és hüllőt ölnek meg. Az európaiak érkezése óta nagyjából 130, csak Ausztráliára jellemző különleges állatfaj pusztult ki, közülük legkevesebb 20 kifejezetten a házi macskák vadászszenvedélye miatt vált kihalttá. Jelen pillanatban 16 olyan állatfajt ismerünk a kontinensen, amikre a macskák nagy veszélyt jelentenek.