A delfinek nem ösztönösen lélegeznek

Delfinekkel folytatott kommunikációs kísérletek, illusztráció
A child views a Pacific white-sided dolphin inside a tank at the Beijing Aquarium on May 30, 2012. The aquarium, which is the largest in China and shaped like a huge conch shell, was named by state media as a "Beijing civilized Tourist Scenic Spot" and houses more than 1,000 marine species and freshwater fish. AFP PHOTO / Mark RALSTON
Vágólapra másolva!
A delfinek nem önkéntelenül, hanem tudatosan lélegeznek - éppen ezért soha nem tudnak nyugodtan aludni. Mindig csak az agyuk fele pihen, hogy a másik dolgozhasson, ha oxigénre van szükségük.
Vágólapra másolva!

A delfinek nem rendelkeznek az önkéntelen lélegzés tulajdonságával - a legtöbb állatfaj (és az ember) számára a légzés egy automatikus folyamat, alaphelyzetben semmiféle odafigyelést nem igényel. A delfineknek azonban tudatosan figyelniük kell, hogy oxigént juttassanak a szervezetükbe, ezért gyakorlatilag soha nem lehetnek teljesen öntudatlan állapotban.

A delfineknek figyelni kell a légzésre Forrás: AFP/Mark Ralston

Ez magában foglalja az alvás időszakát is. A delfinek úgy alszanak, hogy agyuk egy része aktív, másik része pedig pihen. Mindig váltogatják, hogy melyik fele legyen nyugalmi helyzetben és melyik dolgozzon, így nem fárasztják ki teljesen. Átlagosan nyolc órát alszanak egy nap - ennyi idő alatt képesek egyidejűleg pihenni és ébren maradni annyira, hogy felmenjenek a felszínre levegőért, ha szükségük van rá.