Százmilliókat ad a kormány a tüdőtranszplantációs programra

Rogán Antal sajtótájékoztatója - 2016. október 27.
Vágólapra másolva!
Egy éve működik a magyar tüdőtranszplantációs program, amely 900 millió forintos kormányzati forrásból indult. A program keretében 18 betegen végeztek tüdőátültetést. A kormány 300-400 millió forintot szán a program fejlesztésére, Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője azt mondta, a kormány azt szeretné, hogy a sikerből ne csak a magyar, de a Kárpát-medencében élő betegek is részesülhessenek.
Vágólapra másolva!

Magyarországon először egy éve hajtottak végre tüdőátültetést, egy 53 éves férfin, azóta 18 beteg esett át ilyen műtéten. A magyar tüdőátültetés-program a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet összefogásával jött létre,

a kormány első lépésként 900 millió forint támogatást adott rá.

300-400 forint pluszforrás

A kormány az évforduló alkalmából a transzplantációs program fejlesztéséről döntött, többek közt biztosítják a tüdő szállításához szükséges légi és szárazföldi kapacitást is biztosítják.

A fejlesztés körülbelül 300-400 millió forintba kerül.

Az első transzplantáció évfordulóján Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője is megjelent, írja a Ripost.hu. A miniszter elmondta, a kormány azt szeretné, hogy a sikerből ne csak magyar, de a Kárpát-medencében élő betegek is részesülhessenek. Pénzt biztosítanak ahhoz, hogy Budapest regionális központtá váljon, hiszen a feltételek adottak.

Olyan, mint Bécsben

"Ma már egy nap alatt két átültetést is el tudunk végezni" – mondta el a Ripostnak dr. Rényi-Vámos Ferenc osztályvezető főorvos. "Nagy csapatot kellett összeszervezni, de tudták, micsoda lehetőség egy új eljárás hazai meghonosítása. A rezidenseknek is világszínvonalú képzést tudunk adni.

- mondta Rényi-Vámos Ferenc.

A fejlesztéseknek köszönhetően

ma már olyan körülmények vannak Budapesten, mint Bécsben

– tette hozzá az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Központi Intenzív Terápiás Osztályának vezetője, dr. Elek Jenő.