Probléma van a Curiosity marsjáró fúrójával

Itt kellene a marsjárónak fúrnia
Vágólapra másolva!
Nem várt problémába ütközött a NASA marsjárója, a Curiosity. Úgy tűnik a mintavevő karral lehet a gond, ugyanis a fúró nem jön elő belőle – írja a Space.com.
Vágólapra másolva!

A probléma lényege, hogy a kutatóeszköz 2,1 méter hosszú karjából a parancs ellenére nem jön elő a fúró, így képtelen a talajból mintát venni. A fúrási műveletet az elmúlt héten kellett volna a kutatóeszköznek elvégeznie. A mérnökök jelenleg a hiba elhárításán dolgoznak, és amíg ez meg nem valósul, a Curiosity nem folytathatja tovább az útját.

Ennek ellenére az eszközt nem kapcsolják a klasszikusnak számító biztonsági üzemmódba, vagyis továbbra is készíthet felvételeket közvetlen környezetéről. Jelenleg az 5,5 kilométer magas Sharp-hegy alsó részén tartózkodik és többek között a marsi időjárást tanulmányozza.

Itt kellene a marsjárónak fúrnia Forrás: NASA/JPL-Caltech

A 2,5 milliárd dollárba kerülő Curiosity-program során a kutatóeszköz olyan ősi, vízben gazdag környezetre utaló bizonyítékok után kutat, melyek ellentétben állnak a mai Mars felszínén uralkodó kemény, száraz körülményekkel.

A rover 2012-ben érkezett a vörös bolygóra és mostanáig 15 kilométeres utat járt be. Küldetése során eddig összesen 15 alkalommal fúrt le a marsi talajba.