Nagy bajban lesznek a jegesmedvék 2050-ben

jegesmedve
Nyíregyháza, 2016. november 16. Fiete, a rostocki állatkertből érkezett kétéves hím jegesmedve (Ursus maritimus) ugrik medencéjébe a Nyíregyházi Állatparkban 2016. november 16-án. Az állatot a fajmegőrzési program keretében helyezte a Nyíregyházán élő idősebb nőstény mellé az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Csaknem harmadával csökkenhet a világon élő jegesmedvék száma a következő 35 évben - figyelmeztet egy tanulmány, amely a Biology Letters című tudományos folyóiratban jelent meg.
Vágólapra másolva!

A kutatók szerint 70 százalék az esély rá, hogy a jegesmedvék száma drasztikusan lecsökken a tengeri jég fokozatos zsugorodása miatt. "A jegesmedvék életük döntő részében a tengeri jégtől függenek" - írták a szakemberek a tanulmányukban.

Jelenleg nagyjából 26 ezer jegesmedve él a Földön, 19 alpopulációt alkotva. A jegesmedve sebezhető fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján. A most megjelent eredmények megerősítik az IUCN vizsgálatát, amely szerint az Északi-sarkvidéki tengeri jég klímaváltozás okozta olvadása jelenti a legnagyobb fenyegetést a jegesmedvék számára.