A pénisz nagysága összefügg az agy méretével

szúnyogirtó hal
Szúnyogirtó fogasponty (Gambusia affinis) egy mintavételre használt hálóban a Zagyva szolnoki szakaszán 2015. szeptember 18-án
Vágólapra másolva!
A hosszabb pénisszel ellátott hím szúnyogirtó fogaspontyok rendszerint sikeresebbek a párzásban. A nőstényeknél ennek hatására nagyobb agy fejlődött ki, valószínűleg ez segít lerázni a túl vehemens hímeket, állítják a kutatók.
Vágólapra másolva!

A szúnyogirtó fogaspontyok (Gambusia affinis) párzása – legalábbis a guppikéhoz viszonyítva – távolról sem romantikus. A hím nem fáradozik azzal, hogy udvaroljon a nőstényeknek. E helyett odaoson a nőstényhez és erőből próbál párzani vele, akár 1000-szer is egy nap. A nőstények viszont megpróbálják elkerülni ezt a zaklatást.

Nagyobb pénisz, nagyobb agy

A hímek módosult farok alatti úszójukat (az úgynevezett gonopodiumukat) használják a sperma nősténybe juttatására.

Séverine Buechel és munkatársai a Stockholmi Egyetemen olyan hímeket tenyésztettek ki, amelyeknek hosszabb a gonopodiuma. Azt tapasztalták, hogy ennek hatására nagyobb agyú nőstények jöttek létre a tenyészetben.

Szúnyogirtó fogasponty (Gambusia affinis) egy mintavételre használt hálóban Forrás: MTI/Bugány János

Elkerülhetik a zaklatókat

A hímek zaklatása sok veszéllyel jár a nőstényekre nézve. Például sérülés, betegségátvitel és az utódok alacsonyabb túlélési aránya. A nagyobb agy valószínűleg segít, abban hogy a nőstények jobban lássanak vagy jobban észleljék környezetüket, így könnyebben megpillanthatják a közeledő hímeket és elmenekülhetnek, írják a szerzők a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban megjelent cikkükben.

„A párzási rendszert alig veszik figyelembe az agy evolúciójában" – mondta Buechel. Arra azonban még mindig nincs bizonyíték, hogy a kutatók által megfigyelt átalakulás a vadon élő szúnyogirtó fogaspontyoknál is előfordul.