Falevélnek álcázza magát a trükkös pók

pók, álca
Vágólapra másolva!
Az állatvilágban az egyik legjobb túlélési stratégia a rejtőzködés. Ezt fejlesztette tökélyre egy pókfaj, aminek egyedei falevelekre emlékeztetnek. Az álca egyszerre segíti a préda elfogását és a ragadozók elöli rejtőzést, vélik a szakértők.
Vágólapra másolva!

Az új fajnak a kutatók egyelőre nem adtak tudományos nevet és részletes leírás sem született róla. Annyi bizonyos, hogy rokonságát tekintve rendszertanilag a Poltys nembe tartozik, amely 3000 pókfajt foglal magába.

Mesteri álca

A kutatók – akik eredetileg egy másik pókcsoport után kutattak a kínai Jünnan tartományban - az újonnan leírt fajról először 2011-ben készítettek fényképeket. A nőstény példány egy gallyon tanyázott, és elszáradt falevelek vették körül. Klasszikus pókhálót nem találtak a környezetében. A tudósok beszámolója alapján az ízeltlábú háta egy zöld falevélre, míg barnás színű hasi része egy elszáradt levélre emlékeztetett. A potrohból szőrszerű képződmények nyúltak ki.

Forrás: Matjaz Kuntner

A szakértők azt is észrevették, hogy a nőstény közelében lévő falevelek pókselyemmel voltak összefogva, amellyel az állat valószínűleg az álcáját akarta hatékonyabbá tenni. Ezt az elképzelést azonban nem erősítették meg a szakemberek.

Két héttel a felfedezés után a tudósok újabb, levélnek látszó pókot találtak. Ez egy fiatal hím volt, amely egy hálón terpeszkedett. A két állat megtalálását követően a kutatók a múzeumokhoz fordultak, hátha még több egyedre fognak bukkanni az intézmények gyűjteményében. Bár küllemre hasonló pókot találtak ugyan az egyik múzeumban, végül arra jutottak, hogy a természetben fellelt példányok új fajok képviselői lehetnek. A levélre emlékeztető pókok viselkedéséről egyelőre nem sokat tudni, annyi biztos, hogy éjszakai életmódot folytatnak.

Az eredményeket a tudósok a Journal of Arachnology című szakfolyóirat novemberi számában közölték.