Baktériumok segítenek a húsevő növényeknek az áldozataik megfojtásában

A kobraliliom csapdája közelről
A kobraliliom csapdája közelről
Vágólapra másolva!
A baktériumok lehetnek egyes húsevő növények legjobb barátai, állítja egy új kutatás. Jelenlétükkel ugyanis csökkentik a növények kancsóiban lévő víz felületi feszültségét, így megkönnyítik a zsákmányul szolgáló rovarok elejtését.
Vágólapra másolva!

A Kaliforniában őshonos húsevő kobraliliom (Darlingtonia californica) vizet választ ki a leveleiből módosult hosszú kancsóiba, amelyek halálos csapdát jelentenek a beleesett rovarok számára. A kancsóban lévő víz kezdetben tiszta. De nagyjából egy hét elteltével – a benne lévő baktériumoknak köszönhetően – zavaros barnára- sötétvörösre változik és borzalmas bűzt áraszt, mondta David Armitage, az indianai Notre Dame Egyetem kutatója.

A kobraliliom csapdája közelről Forrás: Wikimedia Commons/Noah Erhardt

Csökkentik a víz felületi feszültségét

Armitage most felfedezte, hogy ezek a baktériumok megkönnyítik a zsákmány elejtését a növények számára. A mikrobiális lakók annyira lecsökkentik a víz felületi feszültségét, hogy

a hangyák és más kis rovarok rögtön lecsúsznak a kancsó aljába

ahelyett, hogy könnyen kimásznának a felszínre, írja a kutató a Biology Letters legújabb számában.

Armitage tiszta vízzel teli kémcsöveket oltott be a kobraliliom kancsójából származó folyadékkal, és döglött tücsköket adott hozzá a mikrobák táplálására. Egy hónap pihentetés után a kotyvalék felületi feszültsége ugyanolyan volt, mint a növényekben lévő természetes „tónak".

Kobraliliomok egy kaliforniai réten Forrás: David Armitage

Az emésztést is megkönnyíthetik

A kutató ezután egy hígítási sort készített a növényi léből, és mindegyikbe aratóhangyákat dobott. Azt tapasztalta, hogy a baktériummentes víz kivételével a hangyák mindben azonnal elsüllyedtek.
A húsevő növény kancsójában élő baktériumpopuláció hasonló ahhoz, amely az emlősök belében vagy a kérődzök bendőjében él, mondta Armitage az előzetes vizsgálatok alapján. A mikrobák valószínűleg nemcsak elejteni, de megemészteni is segítenek a zsákmányt, tette hozzá.