Ötszáz év után újra felnyitották Jézus sírját

Christianity Horizontal
Greek preservation experts work to strengthen the Edicule surrounding the Tomb of Jesus, where his body is believed to have been laid, as part of conservation work done by the Greek team in Jerusalem on late on October 28, 2016. The experts from the National Technical University of Athens for cultural heritage preservation removed the marble slab stone that covered the original tomb since the last restoration of the edicule on 1810 by Greek architect Nikolaos Komnenos. The Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem’s Old City is traditionally believed to be the site of Jesus’s burial and attracts every year millions of pilgrims from all over the world. / AFP PHOTO / GALI TIBBON
Vágólapra másolva!
Több száz év után először felemelték a Jézus sírja fölött elhelyezett márványlapot a sír körüli szentély restaurálása miatt – közölte a Háárec internetes oldalán. 
Vágólapra másolva!

A tizenhatodik században márványlapokkal fedték le azokat a köveket, amelyekre a hagyomány szerint keresztre feszítése után Jézus Krisztus testét egy sziklasírban elhelyezték, majd e köré a márványkő köré a tizenkilencedik század elején több méter magas márványból szentélyt építettek.

A sírhelyet fedő márványlapokat szerdán elmozdították, hogy felnyissák és megvizsgálják a kereszténység legszentebb helyét, valamint felújítsák Jeruzsálem óvárosában a Szent Sír-bazilikának ezt a részét, a mintegy kétszáz éves, és már összeomlás fenyegette építményt.

Az elmozdítás után

a márványlap alatt régi kötőanyagokat találtak, valamint egy régebbi, a keresztesek idejéből származó, tizenkettedik századi márványlapot a kereszt jelével.

Csütörtökön a görög szakemberek eljutottak a szikla szintjéig, amelyen a hagyomány szerint Jézus Krisztus teste volt. A feltárást dokumentálják, és eredményeiről a közeljövőben beszámolnak majd.
A restaurálási munkálatok május végén kezdődtek meg, miután történelmi egyezség született a görög ortodoxok, az örmény egyház és a római katolikus ferences rend között a közösen elvégzendő helyreállításról, amelyet a görög kormány és magánemberek, köztük Jordánia királya is pénzzel támogatott.

Az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem felelős a munkálatokért, amelyeket a görög ortodox pátriárka és a római katolikus egyházhoz tartozó Szentföld őrzői rend képviselői felügyelnek Forrás: AFP/Gali Tibbon

A márványszentélyt legutóbb 1947-ben erősítették meg kívülről vasgerendákkal, mert több kisebb földrengés miatt már akkor olyan rossz állapotban volt, hogy attól tartottak, összedől, de a belsejében akkor nem végeztek felújítást.

A szentély mostanára annyira veszélyessé vált, hogy másfél évvel ezelőtt a rendőrség néhány órára lezárta a zarándokok elől, ami hatalmas felháborodást okozott a keresztény egyházak körében, mert a rendőrség előzetes értesítés és tanácskozás nélkül döntött a szerinte látogathatatlanná vált építmény lezárása mellett. Azonban ez az esemény fél évvel ezelőtt létrehozta az összefogást a felújításról a különböző keresztény egyházak között.

Az egyezmény értelmében az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem felelős a munkálatokért, amelyeket a görög ortodox pátriárka és a római katolikus egyházhoz tartozó Szentföld őrzői rend képviselői felügyelnek.

A restaurálás során felújítanak minden vascsövet, titánrudakat helyeznek a kövekbe, és különleges anyagokat fecskendeznek a sziklába, hogy megerősítsék. A szentély egyes részeit elszállítják, majd felújítva építik vissza.