Egyelőre bizonytalan az ExoMars leszállóegységének sorsa

ExoMars, ESA, ExoMars Trace Gas Orbiter
ExoMars Trace Gas Orbiter
Vágólapra másolva!
Félmilliárd kilométer megtétele és hét hónapnyi repülés után landolt a Marson az ExoMars orosz-európai űrexpedíció leszállóegysége, azonban egyelőre nagy a bizonytalanság a Schiaparelli állapotát illetően.
Vágólapra másolva!

Ez lenne az első alkalom, hogy európai űrjármű sikeresen landolt a Mars felszínén. Az irányító központban jelenleg értékelik az eredményeket, a siker azonban még egyáltalán nem biztos.

Sikeres volt a leszállás Forrás: ESA/AOES Medialab

A Giovanni Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett modul vasárnap vált le szállítóeszközéről, a Trace Gas Orbiter (TGO) űrszondáról. A csaknem 600 kilogrammos egység hőpajzsot, ejtőernyőt és rakétákat használva fékezett le a bolygó felszínéhez közeledve, miután 21 ezer kilométeres óránkénti sebességgel szerdán belépett a Mars légkörébe. Fő feladata az lesz, hogy az élet jelei után kutasson a vörös bolygó felszínén.

A Schiaparellit és a hordozót március 14-én indították el a kazahsztáni Bajkonurból.

Az ESA és a Roszkoszmosz expedíciója a várakozások szerint újabb lépéssel hozza közelebb az első Mars-utazást.

Frissítés: még semmi sem biztos

A legújabb információk szerint a Schiaparelli modullal egy perccel a landolás tervezett ideje előtt megszakadt a kapcsolat.

Don McCoy, az ExoMars Projekt menedzsere elmondta, a leszállóegységről érkezett jelek megerősítették, hogy a modul belépett a Mars légkörébe és kinyitotta ejőternyőjét, de még túl korai többet biztosan mondani a leszállóegység állapotáról.

Ugyanakkor az ESA a TGO-űrszondát sikeresen pályára állította a vörös bolygó körül. Az ESA illetékesei holnap tartanak sajtótájékoztatót a legújabb fejleményekről.