Látványos videó a világ legaktívabb fémjéről

cézium
Vágólapra másolva!
A cézium gyakorlati felhasználása az űrhajóhajtóművektől a rák kezelésére alkalmas sugárkészülékeken át az atomórákig terjed. Kevésbé hasznos, de annál látványosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy újraalakítja magát, és a leggyönyörűbb és legmegjósolhatatlanabb módon képes felrobbanni.
Vágólapra másolva!

Az 55-ös rendszámú cézium (Cs) az alkálifémek csoportjának utolsó stabil tagja. Mivel a csoportból már a közismert nátrium (Na) is rendkívül reaktív, könnyen oxidálódó elem, és a csoportban lefelé haladva az aktivitás növekszik, el lehet képzelni, mennyire hevesen reagál környezetével (például a vízzel vagy a levegővel) a Cs, olvasható a Gizmodo oldalon.

A legpuhább fém

A cézium a legpuhább, a kézmelegtől is megolvadó (28,4 Celsius-fokon) ezüstös, aranyszínű fém. Nagy reakciókészsége miatt csak levegőtől elzárva, leforrasztott üvegtartályban lehet tárolni.

Ha kézbe fogunk egy szilárd céziumot tartalmazó üvegkapszulát, akkor a fém pillanatok alatt megolvad. Amint a kapszula hűvösebb részére folyatjuk, látványos kristályokat képezve megszilárdul.

A vízzel rendkívül heves robbanás(ok) kíséretében reagál. Még a -116 Celsius-fokra lehűtött vízzel is reagál. A levegőben spontán meggyullad, hamar oxidálódik.

Vízben látványosan robban

Mivel nagyon kis mennyiségben fordul elő, az aranynál is drágább. Felhasználása a rákos sejtek elpusztítására használt sugárkezelő készülékekben és az atomórákban a legismertebb, de a rakétahajtóművekben is hasznosítják.

A Thoisoi videóján kevésbé hasznos, de annál látványosabb alkalmazásait tekinthetjük meg. Többek között láthatjuk a cézium vízzel való reakcióját, a kristályosodását és a különféle égéses, oxidációs és robbanásos reakcióit, például a homok megolvasztását. Talán mondani se kell, ezek a reakciók rendkívül veszélyesek, így senki ne próbálja ki ezeket, még ha netán valahonnan sikerülneis céziumot szereznie.