Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók kimutatták, hogy legtöbben a téli és nyári vakációk után adják be a válókeresetet – az augusztus kifejezetten népszerű idő arra, hogy örökre búcsút mondjunk a házastársunknak. A másik dobogós időpont a március.
Vágólapra másolva!

A Washingtoni Egyetem szociológusai egy 2001 és 2015 között végzett kutatás során kimutatták, hogy

a március és az augusztus azok a hónapok, amikor a legtöbb válást regisztrálják az amerikai városban.

A kutatók az Amerikai Szociológiai Társaság éves találkozóján ismertették, hogy míg az ünnepek alatt láthatóan visszaesik a válási kedv, addig a nyári és téli vakációk után feltűnően sokan döntenek úgy, hogy inkább megválnának a házastársuktól.

Az ünnepeket még épp megússzák

A kutatók feltételezték, hogy az ünnepek tájékán (karácsonykor, vagy az országban hasonlóan fontos ünnepen, hálaadáskor) megugrik majd a válások száma,

hiszen ilyenkor jellemzőek a nagy családi veszekedések,

és az anyagiak miatt is ebben az időszakban aggódnak az amerikaiak a legtöbbet. „Az emberek hajlamosak megnövekedett elvárásokkal tekinteni az ünnepekre, még akkor is, ha elég csalódás volt az addigi év számukra" – írta egy sajtóközleményben Julie Brines, a kutatás egyik résztvevője.

válás Forrás: Dreamstime


Ilyenkor mindenki kicsit jobb hangulatban vág neki az egyébként veszekedésekkel és feszültséggel tarkított időszaknak.

A jókedv és türelem azonban nem tart soká,

az új év elején ugyanis megindulnak az intézkedések a válókereset beadása érdekében, amelyek nagyjából márciusra futnak ki, ekkor érvényesítik a legtöbb válást Washingtonban.

Az iskolakezdés előtt megnő a válási kedv

Az augusztus a kutatók szerint azért lehet hasonlóan népszerű időszak, mert a nyári vakációk végéhez közeledve, az iskolakezdés előtt a párok jó lehetőséget látnak arra, hogy még a dolgos mindennapok előtt lerendezzék a piszkos papírmunkát.

Forrás: Dreamstime

Ez a két eredmény egyébként valóban egybevág a jogi weboldalak gyűjtéseivel: az Avvo.com jogi szolgáltatásokat népszerűsítő oldal statisztikái szerint például Valentin nap előtt 40%-kal többen keresnek rá online a válóperes ügyvédekre, mint az év más időszakaiban. Ezen felhasználók kétharmada ráadásul a női nemhez tartozik.

Forrás: Dreamstime


A FindLaw.com weboldal 2012-ben hasonló statisztikával rukkolt elő: szerintük is márciusban a legmagasabb a válások véglegesítésének száma, decemberben és januárban pedig megnő az olyan keresőkifejezések használata az oldalon, mint a „családi jog" vagy a „gyerekelhelyezés". Arról egyelőre nincs információnk, hogy Magyarországon is hasonló volna a helyzet, de ha az Államokban szeretne családot alapítani, ezekre az időszakokra különösen figyeljen.