Ismét felbukkant a legöregebb kardszárnyú delfin

nagyi, kardszárnyú delfin
Vágólapra másolva!
Ismét felbukkant „Nagyi", a legöregebb kardszárnyú delfin. Az állatot legutóbb az amerikai Washington állam partjaitól nem messze látták.
Vágólapra másolva!

Az Orca Network írása szerint a matuzsálemet egy csapat kardszárnyú delfin társaságában látták úszkálni a San Juan-szigetek környékén. Remek formában volt, annak ellenére, hogy

életkora a kutatók számításai szerint elérheti a 105 évet is,

ezzel pedig a legidősebb orkának minősül a világon, még a Titanic elsüllyedése előtt láthatta meg a napvilágot.

A nőstény kardszárnyú delfinek átlagosan 50 évig élnek, de szerencsés körülmények között a 100 éves kort is megélhetik. Ezzel szemben a hímek jóval rövidebb ideig, mindössze 30 évig vannak az élők sorában, de itt is előfordulhatnak olyan idős példányok, amiknek a kora eléri az 50-60 évet.

A fogságban élő orkák sajnos nem számolhatnak ilyen hosszú élettel. Egy kutatás szerint az amerikai viziparkokban tartott kardszárnyúak átlagosan mindössze 12 évig élnek.

Ami Nagyit illeti, az állatot először 1971-ben figyelték meg az USA és Kanada vizeiben és már akkor 60 év körül lehetett, bár azt a tudósok is elismerik, hogy a becslésük nem tekinthető száz százalékos pontosságúnak. Az állatot jellegzetes alakú hátuszonya, valamint a mögötte található szürkés folt alapján különböztetik meg fajtársaitól.