Nem sértette meg a robotika törvényét a merénylőt likvidáló robot

robot, merénylő
Andros F6B robot
Vágólapra másolva!
Sokan felvetették, hogy ez a robotikai törvények megsértése, de a szakemberek szerint ez tévedés. Ugyanis itt nem egy önállóan cselekvő robotról volt szó, hanem ember által vezérelt eszközről, amelynek „cselekedeteiért” az irányító a felelős.
Vágólapra másolva!

A rendőri erőszak és túlkapások elleni tüntetés alatt orvlövészek nyitottak tüzet rendőrökre az egyesült államokbeli Dallasban július 7-én, csütörtök este, öt rendőr meghalt, hét megsebesült, valamint két civil szerzett könnyebb sebesüléseket.

Három feltételezett elkövetőt - két férfit és egy nőt - letartóztattak, a negyediket pedig, miután a vele folytatott tárgyalások kudarcba fulladtak, egy robotra erősített robbanószerkezettel likvidálták.

A robot csak eszköz

Toby Walsh, az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó professzora óvatosságra inti azokat, akik ezt a robothasználatot egyfajta rémálomba illő sci-fi forgatókönyvnek tekintik, mivel a robotot ember irányította távirányítással.

– írta Walsh emailben a Scientific American magazinnak. „Az ember még mindig jelentős szerepet játszik a folyamatban és ez jó dolog.”

Andros F6B robot Forrás: Youtube

Mások egyetértenek ezzel az állásponttal

„Nem lehet vitatni, hogy a robot egy eszköz” – mondta Red Whittaker, a Carnegie Mellon Egyetem robotikaprofesszora. „És mint eszköznek, évek óta léteznek ezek a képességei. Távirányítású, nem különbözik bármi mástól, ami meg tudja húzni a ravaszt vagy eldobni egy gránátot.”

„A védelmi erők hasonló robotokat használnak a robbanószerek hatástalanítására” – mondta David Klinger, a Missouri Egyetem kriminológusa.

A robotok rugalmas eszközök, nemcsak bombahatástalanításra alkalmasak, hanem minden olyan helyzetben, amikor veszélyben van a hivatalos személyek élete, folytatta Klinger.

Az eddigi információk szerint a Dallasban használt robot valószínűleg a Northrop Grumman Andros F6A vagy F6B típusán alapult. Ez tankszerű és karjai cserélhetők, ami lehetővé teszi, hogy különféle feladatokat lásson el, legyen az bombaszállítás vagy akár egy lőfegyver hordozása, mondta Klinger.