Nehéz lesz megmenteni a kihalástól a Hector-delfint

Hector-delfin
Vágólapra másolva!
Új-Zélandnak azonnali intézkedéseket kell tennie, hogy megakadályozza a világ legritkább és legkisebb delfinjeként ismert maui delfin, a Hector-delfin Új-Zéland partjainál honos egyik alfajának kihalását - figyelmeztetett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság.
Vágólapra másolva!

A Nabu német természetvédő szervezet szerint a súlyosan veszélyeztetett maui delfinek (Cephalorhynchus hectori maui) száma mára mindössze 42-re csökkent, nagyjából negyedük lehet termékeny nőstény. Mindez azt jelenti, hogy megfelelő intézkedések hiányában az alfaj egyedszáma olyan alacsony szintre csökkenhet, ahonnan már nincs visszaút.

A Hector-delfin egyik alfajának száma mindössze 42-re csökkent Forrás: Flickr / Gregory "Slobirdr" Smith

Egy lépés sem született az ügy érdekében

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) hétvégi jelentése szerint Új-Zéland nem tesz eleget azért, hogy megakadályozza, hogy a delfinek halászhálókba gabalyodjanak.

A bizottság szerint Wellington 2013 óta mondogatja, hogy vizsgálja az ügyet, de mindezidáig egyetlen lépést sem tett a probléma megoldására.

Barbara Maas, a Nabu veszélyeztetett fajok védelmével foglalkozó specialistája szerint az új-zélandi kormány folyamatosan figyelmen kívül hagyja az IWC aggályait. Mint fogalmazott,

az egyetlen módja, hogy cselekvésre bírják a kormányt az, ha bojkottálják az ország több millió dolláros forgalmat bonyolító halászati ágazatát.

Nem hagyhatják kipusztulni őket

A Greenpeace szerint Új-Zéland nem tarthatja fenn tovább "környezettudatos" imázsát, ha hagyja kipusztulni az északi szigeténél élő maui delfineket.

Új-Zéland halászati ipara szerint a helyi kormány már betiltotta a fenéken rögzített hálóval és vonóhálóval való halászatot egy hatezer négyzetkilométeres területen és nincs rá bizonyíték, hogy a maui delfinek állománya túlterjedne ezen az övezeten.