Születő vulkánon üldögélhet egy új-zélandi falu

vulkán, magma
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Rengeteg magma gyűlt össze egy új-zélandi falu alatt, a jelenség egy új vulkán születésének jele lehet, állítják tudósok. Attól természetesen nem kell félni, hogy a keletkezőfélben lévő tűzhányó még a mi életünkben kitörhet.
Vágólapra másolva!

Ian Hamling geofizikus szerint 1950 óta annyi magma gyűlhetett össze a 650 lakossal rendelkező Matata nevű tengerparti település alatt, hogy 80 ezer olimpiai úszómedencét meg lehetne tölteni vele – írja a Phys.org tudományos portál. A felfedezés már csak azért is meglepőnek számít, mert Matata közelében legalább 400 ezer éve nincsen aktív vulkán.

40 centiméterrel emelkedett meg a felszín

A kutatók GPS-adatok és műholdfelvételek segítségével állapították meg, hogy a térségben 1950 óta nagyjából 400 négyzetkilométernyi terület emelkedett meg 40 centiméterrel. Ez a folyamat 2004 és 2011 között különösen intenzívnek számított, ami kisebb földrengések ezreinek lehetett kiváltója. Korábban ezeket az eseményeket a tektonikus elmozdulások számlájára írták a szakemberek, a mostani kutatás alapján viszont úgy tűnik, a magma feszítő ereje miatt a kőzet széttöredezik, és ez vezethet rengésekhez.

Illusztráció Forrás: Flickr

Hamling szerint a magma közel 10 kilométeres mélységben van, így nem várható, hogy a közeljövőben vulkán fog létrejönni a régióban. Sőt az is elképzelhető, hogy ha a magma lehűl és megkeményedik, egyáltalán nem alakul ki tűzhányó. Mindenesetre a szakember reméli, a Science Advances című szakfolyóiratban megjelent tanulmány olyan jövőbeli kutatásoknak ágyazhat meg, amik alapján földrengés-előrejelző rendszereket dolgozhatnak ki a térségre.