Kiállítják az elátkozott szibériai tetovált múmiát

ukok hercegnő, szibéria, múmia
A múmiát most múzeumban állítják ki
Vágólapra másolva!
Kiállítják az Altaj Köztársaságban azt a múmiát, amely a helyi öregek szerint természeti katasztrófák sorozatát fogja vonzani, ha nem temetik vissza. A legendák szerint a tetovált hercegnő, akit egyébként egy adag kannabisszal temettek el, elátkozott, és nem lenne szabad kiállításon mutogatni.
Vágólapra másolva!

Az altaji vagy ukoki hercegnőnek is nevezett múmiát 1993-ban az Altaj-hegységben, az Ukok-fennsíkon találták meg hat ló társaságában eltemetve. A nő 25 évesen hunyt el a Kr. e. 5. században,

karjait pedig állattetoválások díszítették.

Valószínűleg mellrák végzett vele. A sírban különböző tárgyakat, köztük bőrzacskóba zárt kannabiszt is találtak. Halálakor a hercegnő kínai selyemből készült szoknyát és díszes csizmát viselt. A múmiát a 20. század egyik legnagyobb régészeti felfedezésének tartják.

Az elátkozott hercegnő

A helyi öregek azonban már az ásatások során kijelentették, hogy a hercegnőt vissza kellene temetni, mert meg van átkozva, és

súlyos természeti csapásokat fog előidézni, ha nem bánnak vele tisztelettel.

Ehhez képest az Altaj Köztársaságban, ötszáz kilométerre attól a helytől, ahol megtalálták a múmiát, most kiállítják a testet egy múzeumban.

Mióta kiszabadították a jeges talajból, a múmiát azok a kutatók vizsgálják, akik Vlagyimir Lenin testének tartósításáért is felelősek. Megállapították, hogy valószínűleg szkíta nomád felmenőkkel rendelkezhetett, és a paziriki kultúrához tartozott, amely a szibériai sztyeppéken élt a Kr. e. 6–2. században.

A testet egyébként egészen 2012-ig szigorú tudományos megfigyelés alá vetették Novoszibirszkben, és senki nem láthatta azon a néhány kutatón kívül, akik a múmiát vizsgálták. Ez az első eset, hogy a nagyközönség is láthatja a különleges régészeti szenzációt.

A múmiát most múzeumban állítják ki Forrás: Wikimedia Commons

Gyönyörű, részletes tetoválások

A múmia tetoválásai a legrégebbi ilyen alkotások közé tartoznak, és meglepően jó minőségben fennmaradtak, hála a tartósan fagyott talajnak. Natalia Polosmak, a múmia megtalálója a Siberian Timesnak elmondta, hogy a paziriki emberek tetoválásai a legbonyolultabbak és legkidolgozottabbak az ősi kultúrák közül.

Találtak tetovált jeleket például már Ötzin is, de ezek csak egyszerű vonalak voltak,

nem úgy, mint az ukoki hercegnő összetett mintái. Az ábrák nagy része egyébként állati motívumokat ábrázol.

A régészek a leletek gazdagsága miatt biztosak benne, hogy a múmia egykor magas rangú ember lehetett, erre utal például az is, hogy a kínai selyem ekkoriban drágább volt, mint az arany - ezért csak a nagyon tehetős emberek engedhették meg maguknak, hogy ilyen anyagból készült ruhát hordjanak.