Tudja, melyik a legmagasabb hegycsúcs?

Chimborazo
A Chimborazo van a legmesszebb a Föld középpontjától
Vágólapra másolva!
Valószínűleg kevesen vannak, akik ne tudnák, hogy a Föld legmagasabb hegye a Mount Everest - ha azonban nem a tengerszint feletti magasságot mérjük, hanem az abszolút legmagasabb hegyet, akkor nem a Himalája rekordtartója vezet.
Vágólapra másolva!

A Mount Everest tengerszint feletti magassága 8848 méter, ezzel a legmagasabb hegynek számít a bolygón. Ez azonban csak akkor van így, ha tengerszint feletti magasságot mérünk - ha a Föld magjától vett abszolút magasságra gondolunk, akkor a Chimborazo nevű ecuadori kialudt rétegvulkán sokkal magasabb, mint az Everest.

Tengerszint feletti magassága 6267 méter, de csúcsa a Föld felszínének a magtól legtávolabbra eső pontja, hála az egyenlítői kidudorodásnak. Bár az Everest csúcsa a tengerszinthez képest magasabban van, az Egyenlítő környékén a Föld átmérője nagyobb, mint az Everest szélességén - így a Chimborazo megveri az Everestet 2168 méterrel.

A Chimborazo van a legmesszebb a Föld középpontjától Forrás: Flickr / Jo Simon

Aztán ott van a hawaii Mauna Kea, amely 4207 méterével az imént említett hegycsúcsok közelébe sem érhet. Ha azonban a környező tengervizet "lecsapolnánk", a hegy nettó magassága 9330 méter lenne az aljától a csúcsáig, az Everest elbújhatna mellette.

A Mauna Kea azért tudott ilyen magasra nőni, mert óceáni kéregre rakódott, ami sokkal sűrűbb, mint az Everest alapját képező kontinentális kéreg. Ennek köszönhetően az előbbi sokkal nagyobb súlyt is elbír, mint az utóbbi. A szunnyadó pajzsvulkánon egyébként több csillagászati teleszkóp is található.