Legendák és fotók a Duna mentén

Zsirmon Réka kócsagokról készült fotója
Vágólapra másolva!
A Duna érzékeny, törékeny élővilágát mutatja be Kudich Zsolt és Zsirmon Réka természetfotósok legújabb kiállítása, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnoka lát vendégül. A két fotós 8 országot és 2800 folyamkilométert járt végig egy nemzetközi vizuális kampány részeként, amely Európa egyetlen veszélyezetett folyóját mutatja be.
Vágólapra másolva!

8 ország, 81 millió ember, 2800 folyamkilométer, 14 nemzeti park, 4 hónapos határidő. Számokban röviden ennyi az a munka, amire a Kudich – Zsirmon természetfotós házaspárt a Duna-menti védett természeti területek hálózata, a DANUBEPARKS európai szervezete választotta ki.

A feladat az volt, hogy művészi igényességgel és 8 európai ország nemzeti parkjainak szakmai segítségével dokumentálják a megmaradt utolsó természetes árterek, folyószakaszok és folyó menti területek állapotát. A megbízásban egyszerre volt jelen a tenni akarás és a szomorú realitás. Tenni, amit és ameddig még lehet, és képeken megőrizni azt, amit ilyennek már sohasem fogunk látni.

Legendák és fotók a Duna mentén

"Szerencsére természetes módon jelentkezett az az igény a Duna-menti országokban, hogy az itt található nemzeti parkok, rezervátumok és tájvédelmi körzetek együttműködjenek. Ennek az egyik része az, hogy felhívjuk a figyelmet a természetvédelemre is" - mondta el dr. Kézdy Pál, a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakmai igazgatóhelyettese a kiállítás megnyitóján.

"Az együttműködés során merült fel az ötlet, hogy létre kellene hoznunk egy olyan albumot, ami bemutatja a Dunát, a hozzá kapcsolódó természeti és kulturális értékeket. Sőt, arra is gondoltunk, hogy

a most megjelenő kötetben." A Kudich-Zsirmon együttműködésről ugyanis nem csak kiállítás, de könyv is született, ami egységben mutatja be a Duna-menti élővilágok helyzetét.

A kiállítás a Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában látható Forrás: KUDICH-ZSIRMON Photography

A veszélyeztetett folyó

A Duna az egyetlen európai folyó, amely szerepel a WWF (Természetvédelmi Világalap) veszélyeztetettségi toplistáján. Azért került fel rá, mert eredeti ártere és mellékfolyói területük több mint 80 százalékát veszítették el a gátépítések, a környezetszennyezés és az éghajlatváltozás következtében a 19. század óta. A WWF jelentésében

a szakértők különösen riasztónak bélyegezték az emberi beavatkozásokat,

például a természetes működést megváltoztató folyamszabályozásokat, a folyó elvágását az árterektől, az intenzív mederkotrást és nagy építkezéseket.

A Duna-régió természeti öröksége európai jelentőségű. Egyrészt a folyó számos veszélyeztetett faj menedéke, másrészt Európa megmaradt vadonjainak jelentős része itt van. Minden évben madarak milliói követik a Dunát vándorútjukon az Északi sarkvidék és Afrika között.

A világ 10 legveszélyeztetettebb folyójának listáján a következők vannak még: a Jangce, a Mekong, a Szalven, a Gangesz és az Indus Ázsiából, a La Plata és a Rio Grande Latin-Amerikából, a Nílus Afrikából és a Murray-Darling Ausztráliából. Európából egyedül a Duna.

Tehenektől nyüzsgő börtönsziget

A gyönyörű fotósorozat elkészítése igazi nemzetközi összefogás eredménye. A fotóspár munkáját 14 nemzeti park és 60 szakember segítette, és Kudich elmondása szerint ez volt az, ami igazán különlegessé teszi a képeken visszaköszönő tájakat, állatokat és növényeket. Ott van például a Persina Nemzeti Park, amely gyakorlatilag egy börtönsziget, és csak külön engedéllyel lehet belépni rá.

"Több mint harminc napot kellett várnunk az engedélyre, hogy bejuthassunk. Hatalmas élmény volt.

Készült egy fotó ott azokról a tehenekről, amelyeket a jó magaviseletű rabok gondozhatnak, gyakorlatilag ott gazdálkodnak" - mondta el Kudich Zsolt. A sziget egyébként börtön létének köszönheti viszonylagos érintetlenségét, hiszen egyetlen híd jelenti csak a bejáratot rá, és a rabokon és az őrökön kívül nagyon kevesen juthatnak be ide.

Erőmű erőmű hátán

Nem mindenhol ilyen érintetlen azonban a Duna-szakasz: az osztrák-szlovák határ közelében például elég egyáltalán nem úgy néz ki a folyó, mint ahogyan itthon megszokhattuk.

Winkler Róbert természetfotós a most megjelent albumot nézegeti Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum

"A hazai természetvédelmi kollégák a Donau-Auen Nemzeti Park láttán biztosan nagyot néznének. Ezen a szakaszon több mint negyven erőmű található a folyón, és nagyobb távolságokat kell utazni ahhoz, hogy értékes területeket találjon az ember. Viszont nagyon intenzív az élőhelyek helyreállítása" - mondta el dr. Kézdy Pál.

"Azt éreztük, hogy jobbra nézünk, balra nézünk, és mindenhol erőművet látunk. Szerencsére nálunk és tőlünk délre teljesen mást jelent a természetvédelem, mint itt" - tette hozzá Kudich.

A kötetben nem csak képek, hanem a helyszínekhez kapcsolódó legendák is megjelennek Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum

A Csallóközben is kicsit hasonló a helyzet, a bősi erőmű egészen meghatározza a táj képét. "Amikor ez az erőmű megépült, akkor nagyon komoly vízvételmi rendelkezések léptek érvénybe, a talajszint alatt például, azt hiszem, 25 méterrel vannak vízzáró rétegek, ezért nehéz egy ilyen ártéri környezetnek itt fennmaradnia" - mondta Kudich.

így újra kialakultak ezek a kis szigetek."

A magyar terület a kedvenc

Kudich azt is elmondta, hogy nyilván a magyar területek voltak a kedvenceik, már csak azért is, mert ide járnak a legtöbbet Zsirmon Rékával. "Itt is a szakmai segítség adott hatalmas előrelépést, lehet, hogy ha nem ilyen fotósorozat miatt megyünk, meg sem találjuk azokat a területeket, amiket most fotózhattunk. Ott volt például a Szigetközben az utolsó füzes élőhely, amiről fotót is kiállítottunk."

Kudich Zsolt, dr. Kézdy Pál és dr. Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója a megnyitón Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum

A legfontosabb tanulság a fotósoknak mégis az volt, hogy

egyáltalán nincsenek határok, ha a természetvédelemről van szó.

A Duna-Dráva Nemzeti Park, a Kopački rit és a Gornje Podunavlje természetvédelmi területek mind más országban találhatók, mégis elképesztő a természetvédelmi együttműködés közöttük. "Jól mutatja, hogy a Duna-menti élőhelyek nem ismernek határokat" - jegyezte meg Kudich.

Zsirmon Réka kócsagokról készült fotója Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum

Kötődnek azonban rossz élmények is a területhez: a határon átérve mindenhol táblák figyelmeztetnek arra, hogy a környéken aknaveszély van, és nem szabad kiszállni a csónakokból. "Azt mondták, hogy ha mégis kiszállnánk, akkor a vaddisznók nyomaira lépjünk, mert ők megérezik, hogy hol vannak az aknák. Rossz volt belegondolni, hogy egy ilyen természetvédelmi területen ilyesmi megtörténhet."

A Dunát bemutató fotókiállítás Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban látható 2016. június 1-től július 17-ig.