Fekete lovag szimbolizálja az új titkos műholdat

NRO, kémműhold
Vágólapra másolva!
Újabb titkos kémműholdat bocsátott fel az Egyesült Államok szombaton, a floridai Cape Canaveral bázisról.
Vágólapra másolva!

A Delta IV hordozórakétával felküldött űreszközt a titkos „NROL-37” nevű küldetésben veti be a Nemzeti Felderítő Hivatal (National Reconnaissance Office, NRO), írja a Mail Online. Magát a felbocsátást élőben közvetítették, egyedül a hasznos teher rakétára szerelésekor szakították meg az élő adást.

A CBS televízió szerint a felküldött szatellitről mindössze annyit tudni, hogy a Mentor nevet kapta és egy újfajta megfigyelő műhold lehet, mely hajókról és repülőgépekről gyűjt információkat. A csatorna által megszólaltatott szakértő arról beszélt, hogy miután a műhold által érzékelt jeleket feldolgozták, azokat titkosítva elküldik az illetékes szerveknek.

Harcias lovag a szimbólum

Az NRO természetesen semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra az űreszközről, pusztán annyit, hogy nemzetvédelmi célokat fog szolgálni és a küldetés logója egy harcias pozitúrát felvett lovag.

A Nemzeti Felderítő Hivatal (National Reconnaissance Office, NRO) az Amerikai Egyesült Államok űrfelderítési hírszerző szervezete, az Egyesült Államok Hírszerző Közösségének az egyik legnagyobb költségvetésű és létszámú tagja, önálló nemzetbiztonsági szolgálat. Fő feladata felderítő műholdak tervezése, építése és működtetése, és azok révén hírszerzési adatok beszerzése és továbbítása más kormányzati szervek részére.