Unja a hagyományos krumplit? Egyen bíborburgonyát!

krumpli
Bíborszínű burgonya
Vágólapra másolva!
Valószínűleg nem a céklaszínű krumpli jut először az eszünkbe, ha növelni akarjuk a vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-bevitelt. Amerikai kutatók azonban kifejlesztettek néhány olyan burgonyafajtát, amely kielégíti ezeket az igényeket és még több betegség megelőzésében is hatásos.
Vágólapra másolva!

Színes krumplikavalkád

„Számos különféle színű burgonya létezik, piros, bíbor, sárga és fehér, jellegzetes héj- és belső színezettel” – olvasható a Coloradói Állami Egyetem közleményében. „Ezek közül a bíborszínű és a piros burgonyák különösen gazdagok antioxidánsokban.”

Bíborszínű burgonya Forrás: CSU/David G. Holm

Ráadásul ezek a színes krumplik

jó forrásai olyan anyagoknak, amilyen a C-vitamin,

a rezisztens keményítő, a folsav, ásványi anyagok, kálium, vas, cink és a polifenolok.

Több betegség ellen is védenek

Az újonnan kifejlesztett burgonyákban található antioxidánsok fontos szerepet játszanak különféle betegségek, így a rák, a szívbetegség és az ateroszklerózis („érelmeszesedés”) megelőzésében.

A coloradói egyetem kísérleti burgonyaföldje Forrás: CSU

Mikroszkopikus szinten az antioxidánsok meggátolják bizonyos szabadgyökök működését, amelyek károsíthatják au olyan biomolekulákat, amilyenek a fehérjék és a DNS.

A kutatók úgy írják le az újonnan nemesített burgonyákat, mint amelyek vetekednek az olyan „szuperélelmekkel”, amilyen a kék áfonya és a gránátalma.