Kaliforniai kutatók a váci múmiák nyomában

váci múmiák, a váci Fehérek templomának 1994-ben végzett felújítása során előkerült múmiák
Vágólapra másolva!
Már itthon is több CT- és DNS-vizsgálaton estek át a híres váci múmiák, most pedig kaliforniai szakértők járnak a 300 éve természetesen mumifikálódott Orlovits család nyomában. A világhírű vándorkiállítás, a Múmiavilág három váci múmiával most a tengerentúlon vonzza a látogatókat.
Vágólapra másolva!

300 éves rejtély megfejtését várják magyar és kaliforniai kutatók: kiderülhet, milyen betegségekkel küzdött az Orlovits család, és miben halt meg az alig egyéves gyerekük, János. Őt és anyját, Skripetz Veronikát boncolták fel virtuálisan a kaliforniai Santa Ana Nemzetközi Orvosi Központ kutatói – tudtuk meg Kiss-Stefán Mónikától, a magyar antropológusok szóvivőjétől.

Sándor Terézia egyike a híres váci múmiáknak Fotó: Gilicze Bálint - Origo

Amerikai kutatók a magyar múmiák nyomában

Szikossy Ildikó múmiaszakértő és Dr. Linda Sutherland radiológus együtt próbálták megfejteni a 300 éves magyar múmiák halálának okát. A Mummies of the World (itthon Múmiavilág néven futó) kiállítást bemutató Bower Múzeum részéről Katy Hess gyűjteménykezelő volt segítségükre.

Szikossy Ildikó előkészíti a múmiákat a CT-vizsgálatra Forrás: Ana Venegas

„A Mummies of the World kiállítás rengeteg múmiája közül a mi három váci múmiánkat nagy érdeklődés övezi” – mondta el az Origónak Szikossy Ildikó, aki a minap jött haza tengerentúli útjáról. „Egy több ezer éves múmiával szemben

Ezzel közelebb kerülnek az emberekhez.”

Természetes múmiák

A CT-vizsgálatokat azért érdemes elvégezni, mert a váci múmiák természetes módon mumifikálódtak – a 18-19. században a váci Fehérek templomának kriptájában temették el őket, ahol pont olyan volt a klíma, hogy a testek mindenféle külső beavatkozás nélkül kiszáradtak.

Vizsgálják a váci múmiákat Forrás: MTI/Manek Attila

Ez azért fontos, mert ugyan kiszáradt állapotban, de a belső szervek is megmaradtak, amelyeket különböző vizsgálatokkal lehet analizálni. A mesterséges múmiákról nem tudunk ilyen információkat szerezni, mert a mumifikációs folyamat során a papok első dolga volt a belső szervek eltávolítása, hiszen ezek bomlanak el legelőször a szervezetben.

A felvételeknek várhatóan két héten belül lesznek értékelhető eredményeik. Olyan részletes CT-vizsgálat készült ugyanis a múmiákról, amilyen

élő emberen nem végezhető el, mivel hatalmas, akár halálos sugárdózis is érhetné.

Az Orlovits családnál azonban nem kellett az ilyen károsodás kockázatára figyelni, így a legkisebb, egy milliméteres szeleteket vizsgáló CT-t készítették el, ez pedig hatalmas adatmennyiséget jelent. Szikossy Ildikó az Origónak elmondta, hogy elkészülnek majd a testek háromdimenziós rekonstrukciói is, ezek segítségével pedig úgy vizsgálhatják a szerveket, mintha valóban felnyitották volna őket.

Magyar múmiát vizsgál az Ötzi és Tutanhamon kutatója Albert Zink és Olivier Dutour a Magyar Természettudományi Múzeumban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kórokozókat is kutatnak

A váci múmiákon DNS-vizsgálatokat is végeztek, leginkább a patogéneket, azaz kórokozók jelenlétét keresték a testekben. Ezek rengeteg mindent elárulhatnak a 300 éve élt váci emberek egészségéről – segítségükkel derült ki például, hogy

a magyarországi iparosodáshoz képest jóval előbb jelent meg itthon a tbc-járvány.

Sokáig ugyanis csak az iparosodáshoz, az ekkoriban egymás hegyén-hátán, rossz körülmények között élő emberekhez kötötték a tuberkulózis szélesebb elterjedését.

DNS-tesztekkel járnak az antibiotikum-ellenálló baktériumok nyomában is – a kutatók azt szeretnék kideríteni, hogy már ekkoriban is léteztek-e ilyen mikrobák, vagy valóban csak a modern korban erősödtek meg.

Csomagolják a múmiákat a Természettudományi Múzeum kiállítására Fotó: Gilicze Bálint - Origo

Az egyik váci múmiánál olyan DNS-mutációt találtak, amely a végbélrák kialakulásához vezethet – ez is megdöntötte azt a korábbi elképzelést, hogy a rák az iparosodás megjelenésével vált elterjedtté. Ehhez hasonló teszteket végzett a múmiákon egyébként az Ötzit kutató Albert Zink, aki a modern orvostudomány számára is hasznos adatokat gyűjtött a múmiák mintáiból – erről korábban az Origo is beszámolt.

Nem tudni, miben haltak meg

A legkisebb Orlovits múmiája úton a CT felé Forrás: Ana Venegas

Az 1994-ben a Váci templom altemplomában felfedezett 265 múmia között volt az Orlovits család is. Haláluk okáról nem maradt fenn írásos emlék még az anyakönyvekben sem. Ami biztos, hogy Skripetz Veronika 38 évesen, 1808. október 10-én halt meg. Első férje Orlovits Mihály volt, Jánoska, valamint Katalin nevű kislányuk édesapja. Jánoska 1 évesen, Katalin két és fél éves korában hunyt el. Orlovits Mihály molnár 41 évesen halt meg, 1806. április 16-án. „Valószínűleg az anyánál megtaláljuk majd a tbc nyomát a CT-vizsgálatok segítségével” – mondta el Szikossy Ildikó. „A kisgyerekről nem tudni, hogy miben halhatott meg, az apáról már biztos, hogy tuberkulózis végzett vele. Reméljük, hogy a szervek háromdimenziós rekonstruálásával sikerül többet megtudnunk arról, milyen betegségekben szenvedhettek.”