Internetes pingvinlesre hívnak a kutatók

Adélie-pingvin
Pingvinek az Antarktiszon
Vágólapra másolva!
Az Oxfordi Egyetem kutatóinak projektje, a PenguinWatch már második szakaszába lépett: most bárki online megfigyelheti az antarktiszi pingvinkolóniák életét. 
Vágólapra másolva!

Az Oxfordi Egyetem kutatói mintegy 75 kamerát helyeztek el az Antarktiszon, ezek segítségével monitorozzák a pingvinkolóniákat. A vizsgálatok fő célja az, hogy megvédjék az antarktiszi pingvineket, és rájöjjenek, mennyire befolyásolja az életüket a klímaváltozás.

Pingvinek az Antarktiszon Forrás: © 2014 David Cook Wildlife Photography

Óránként készül fotó

Korábbi megfigyelések már kimutatták, hogy közvetlen kapcsolat van a globális felmelegedés és az állszíjas, illetve Adélie-pingvinek számának csökkenése között. A felállított kamerák

óránként készítenek egy képet a kiválasztott kolónia élőhelyéről,

ezek feldolgozásában adhatnak segítséget az internetezők.

A PenguinWatch weboldalon a kutatók arra kérik a látogatókat, hogy megjelöljék a képeket, amelyeket a fészkelőhelyekről készítettek.

Pingvin a német Neumayer III állomás előtt Forrás: AFP/DPA/Hans-Christian Wöste

Külön színnel kell jelölni a felnőtt egyedeket, a fiókákat és a tojásokat. Egy-egy képről kérdezhetünk is a kutatóktól, valamint tudományos diskurzust is indíthatunk, ha szeretnénk.

A pusztulás nyomában

„Nem tudjuk egyedül végezni ezt a munkát” – mondta el a BBC-nek dr. Tom Hart, a kutatás vezetője. „Mindegyik klikkelés a weboldalon hatalmas segítség, információ arról, mi folyik a különböző fészkelőhelyeken.”

A kutatók az így kapott adatokat összehasonlítják majd

a környékről szerzett éves klíma-, légszennyezettségi és halászati adatokkal,

hogy rájöjjenek az összefüggésekre. A projekt segítségével remélik, hogy sikerül megérteni, miért fogyatkoznak olyan gyorsan az antarktiszi pingvinkolóniák.