Kígyójára akadt a kígyászölyv

kígyó, madár, videó
Vágólapra másolva!
Érdekes jelenetet örökítettek meg a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban. Egy kígyászölyv megpróbál megölni és megenni egy köpködő kobrát, a kobra azonban nem találja annyira jónak az ötletet, így védekezik, ahogy csak tud.
Vágólapra másolva!

A barna kígyászölyv (Circaetus cinereus) nem ritka madár Afrika Szaharától délre eső területein. Rettegett kígyóvadász, lábának pikkelyei általában megvédik a mérges kígyók marásától is. Kígyók mellett gyíkokkal és kis emlősökkel táplálkozik.

Szemközt köplek!

A videón megörökített példány azonban éppen az egyik legveszedelmesebb mérges kígyóra, a mozambiki köpködő kobrára (Naja mossambica) vetett szemet. Bár a kígyászölyv sokszor megbirkózik a kobrákkal is, a köpködő kobra különösen veszélyes ellenfél.

Ez a hüllő ugyanis nem a mérges harapásával próbálja elijeszteni a rátámadó ragadozókat, hanem mérgét több méter távolságra is képes kispriccelni a méregfogán át.

A mérgével elsősorban az áldozata szemét célozza meg, és meglehetősen nagy arányban el is találja azt. Ilyenkor a nagyobb áldozat szinte azonnal megvakul, a kisebb pedig megbénul, vagy el is pusztul. A vakság lehet átmeneti, de végleges is.

Szégyen a futás

A kígyászölyv azonban vállalja a kockázatot, és bele-belecsíp a kobrába. Sokáig úgy tűnik, a kobra elveszti a harcot, de a madár valamiért mégis otthagyja zsákmányát.

A videóból nem derül ki egyértelműen, mi a meghátrálás oka. Lehet, hogy a kobrának sikerült eltalálnia a madár szemét, és az késztette visszavonulásra, de lehet, hogy valamilyen külső tényező, talán a videózók miatt ment el.

Sok hasonló érdekes videót láthat a Kruger Sightings honlapon.