Emberi maradványok a rejtélyes kőkorsók körül

Horizontal
A korsók közelében emberi maradványokat tártak fel a kutatók
Vágólapra másolva!
2500 éves emberi maradványokat találtak ausztrál kutatók a korsók mezeje néven is ismert laoszi régióban. 
Vágólapra másolva!

A délkelet-ázsiai Laoszban fekvő titokzatos környék a „korsók mezejeként” ismert. Nevét onnan kapta, hogy a térségben számos 1-3 méter magas, 10 tonnát nyomó kőkorsó található. Ezek funkciójáról idáig nem lehetett sokat tudni, ausztrál archeológusok viszont, úgy tűnik, közelebb kerültek a rejtély megoldásához.

A korsók közelében 2500 éves emberi maradványokat tártak fel a szakemberek. Korábbi elméletek azt feltételezték, hogy a köcsögöket a hamvasztási procedúra során használták fel. Most azonban emberi csontokat ástak ki a korsóhalmok mentén, így a temetkezéssel kapcsolatos hipotézis egyre meggyőzőbbnek tűnik.

A korsók közelében emberi maradványokat tártak fel a kutatók Forrás: AFP/Str

Nem tudni, kik lehettek az elhunytak

A vezető archeológus, Dougald O’Reilly (Ausztrál Nemzeti Egyetem; ANU) egyik elmélete szerint a hatalmas kőkorsókban holttesteket tároltak, egészen addig, amíg a hús le nem bomlott a csontokról. Ezt követően a maradványokat eltemették a korsók körül. Felfedeztek még emberi csontokkal teli gödröket és tradicionális sírhelyeket is.

Minden rejtélyt persze így sem tudtak megoldani. Csak nagyon kevés tárgyat sikerült a maradványok közelében fellelni, így nem tudni, kik lehettek az elhunytak, honnan származtak, és milyen életet éltek. A tudósok abban reménykednek, hogy ezekre a kérdésekre a genetikai vizsgálatok fognak válaszokat adni.

A kőkorsók közül a legnagyobb 3 méteres és 10 tonnát nyom Forrás: AFP/Str

Az eredményeket egyelőre nem publikálták hivatalos szaklapokban, ennek ellenére a laosziak abban reménykednek, hogy a kutatás hatására a régió végre felkerül az UNESCO világörökségi listájára.