Új dinoszauruszfaj segít megérteni a T. rex életét

Tyrannosaurus
Egy T. rex életnagyságú modellje a Walking with Dinosaurs című kiállításon Londonban
Vágólapra másolva!
Egy újonnan felfedezett dinoszauruszfaj segíthet magyarázatot adni arra, hogy a Tyrannosaurus rex miként válhatott a bolygó egyik csúcsragadozójává nagyjából 70-80 millió évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

A zsarnokgyík és közeli rokonai a dinoszauruszok korának alkonyán értek fel táplálékláncuk csúcsára, miután a nagytestű, húsevő őshüllők más csoportjai eltűntek a Föld színéről nagyjából 80-90 millió évvel ezelőtt.

Kis termetű állatokból fejlődtek ki

Arról azonban keveset tudni, hogy ezek a félelmetes óriások miként fejlődtek ki a kis termetű tirannoszauridákból, aminek az az oka, hogy ezen öregcsalád maradványanyagában hatalmas lyuk tátong a 100 millió és 80 millió évvel ezelőtti időszakra vonatkozóan. A nagyjából 90 millió évvel ezelőtt, a mai Üzbegisztán területén élt

Timurlengia euotica nevű új faj azonban segíthet megoldani ezt a rejtélyt.

A Timurlengia, amely Timur Lenk (Tamerlán) mongol fejedelem után kapta a nevét, a tirannoszauridák öregcsaládjába tartozik, de nem őse a Tyrannosaurus rexnek. Az Edinburghi Egyetemen dolgozó Steve Brusatte vezette kutatócsoport az észak-üzbegisztáni Kizil-kum sivatagban 1997 és 2006 között talált fosszíliákat tanulmányozva bukkant rá az újként azonosított faj maradványaira.

A tyrannosauridák eredetileg emberméretűek voltak Forrás: AFP/Adrian Dennis

Kifinomult érzékelőképesség

A Timurlengia koponyája jóval kisebb volt, mint a T. rexé, ugyanakkor bizonyos jellegzetességei, úgy mint a nagyméretű belső fül, arról árulkodnak, hogy az állatnak nagyon kifinomult érzékelő és kognitív képességei voltak, és egyebek között hallotta az alacsony frekvenciájú hangokat.

A Timurlengia nagyjából akkora volt, mint egy ló,

és a 250 kilogrammot is elérhette. Hosszú lábai, éles fogai voltak és valószínűleg gyorsan tudott futni.

Emberméretű tirannoszauridák

Az első tirannoszauridák nagyjából 170 millió évvel ezelőtt jelentek meg és alig voltak nagyobbak egy embernél. A körülbelül 100 millió évvel későbbi késő krétakorban azonban belőlük alakult ki a Tyrannosaurus rex és az Albertosaurus, amelyeknek testsúlya a hét tonnát is meghaladhatta.

Az a tény, hogy a Timurlengia még a tirannoszauridák megjelenése után 80 millió évvel is kis termetű volt, arra utal, hogy a T. rex hatalmas testmérete gyorsan alakult ki, méghozzá a család evolúciós történetének legvégén.

A T. rex gyorsan nőtt jó nagyra, a család evolúciós fejlődésének legvégén Forrás: AFP/SPL

"A T. rex felmenői sokban hasonlíthattak a Timurlengiára, vagyis egy nagyméretű aggyal és kifinomult érzékekkel bíró, lótermetű húsevőre" - húzták alá a kutatók, rámutatva, hogy a tirannoszauridáknak először meg kellett okosodniuk, hogy aztán naggyá váljanak.

A tanulmány eredményeit az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölték.