Fény derült a Tully szörny rejtélyére

Tully
Tullimonstrum gregarium
Vágólapra másolva!
A Tully szörnyként ismert őslényt idáig titkok övezték, a kutatók nem tudták eldönteni, pontosan milyen állat lehetett a több mint 300 millió éve élt lény. Egy új kutatás most erre a rejtélyre derített fényt.
Vágólapra másolva!

1958-ban egy amatőr kutató, Francis Tully egy rendkívül bizarr őslény fosszíliájára akadt. Annyira különleges volt, hogy a tudósok nem tudtak sokáig dűlőre jutni, tulajdonképpen milyen lény is lehetett a „Tully szörnyként” emlegetett kreatúra.

Egyes elméletek valamilyenfajta féregnek hitték, mások puhatestűnek, egy új kutatás viszont azt találta, hogy

egy 307 millió éves állkapocs nélküli gerinces,

mely annak a családfának a tagja, melynek ma is élő képviselői az ingolák és a nyálkahalak. Az ingolafélék nagy része jellegzetes halparazita. Kör alakú szájukkal, fogakkal felszerelt fűrészes, előre-hátra mozgatható nyelvükkel halakra tapadnak, azok testnedveit szívják.

Tullimonstrum gregarium Forrás: Sean McMahon at Yale University

Mit lehet róla tudni

A 35 centiméter hosszú „szörnynek” (mely a Tullimonstrum gregarium tudományos nevet kapta) torpedóalakú teste volt, ízelt, ormányszerű arccal rendelkezett, melynek végén karomszerű képződmény helyezkedett el kúp alakú fogakkal. Fejéből oldalirányban két merev nyúlvány lógott ki, ezeken ültek az állat szemei. Emellett függőleges farokuszonya és hosszú, keskeny hátuszonya volt. Kezdetleges gerinchúr támasztotta testét, valamint kopoltyúkkal lélegzett.

A Tully szörny fosszíliája Forrás: Paul Mayer at the Field Museum of Natural History

Felfedezése óta rengeteg kövületet találtak, az új tanulmányt 1000 Tullimonstrum fosszília vizsgálatával készítették el. Az eredményeket a Nature legújabb számában publikálták.