Hamarosan lángolni fog egy űrhajó

Cygnus
A Cygnus teherűrhajó
Vágólapra másolva!
Ha az emberiség egyszer hosszú űrutazásra adja fejét, minden eshetőségre fel kell készülnie. Például arra is, hogy az űrhajó fedélzetén tűz üt ki. A NASA ezt a forgatókönyvet akarja tesztelni új kísérletében: tüzet fognak gyújtani egy űreszközön.
Vágólapra másolva!

Gary Ruff, a NASA kutatója szerint már korábban is zajlottak hasonló kísérletek, azonban egyik sem számított olyan nagyszabásúnak, mint a mostani próbálkozás.

A piromán projekt a Saffire nevet viseli és egy személyzet nélküli járművet (a Cygnus teherűrhajót) fognak beáldozni. A tüzet távvezérléssel gyújtják meg az űreszközön, eközben több szenzor és műszer fogja nyomon követni a történéseket: mérni fogják a szén-dioxid és oxigén szintjét, a hőmérsékletet, ráadásul az egész eseményt videokamerák rögzítik.

Várhatóan 15-20 percen keresztül nyaldossák majd a lángok az űrkapszulát, de a projekt résztvevői reménykednek benne, hogy később visszaszerezhetik az űreszközt. Hasonló volumenű tesztet a súlytalanság állapotában még nem végeztek.

A Cygnus teherűrhajó Forrás: NASA

A földieket is segíthetik a tapasztalatok

A begyűjtött adatoktól azt várja az amerikai űrügynökség, hogy segítséget nyújtanak majd a „tűzbiztos űrrepülők” megépítésében. Emellett az eredmények felkészítik az asztronautákat arra a nem kívánt eshetőségre is, ha az űrhajó kigyulladna. Az egyes anyagok éghetőségét is vizsgálnák mikrogravitációs környezetben.

Természetesen, ahogy a legtöbb NASA kutatás esetében lenni szokott, a tapasztalatok nem csak az űrutazást segíthetik, de a földi szakemberek munkáját is, így például a tűzoltók vagy a repülőgép pilóták ugyancsak hasznos tapasztalatokra tehetnek szert.