Tudományos botrányt kavart Isten keze

teremtés
Ádám teremtése Michelangelo freskóján
Vágólapra másolva!
Az emberi kéz mechanikájáról szóló értekezésükben a szerzők a Teremtőnek tulajdonítják a kézmozgás tökéletességét. A tudományos világ felháborodott, hogyan adhatott teret egy magát tudományosnak tartó, meglehetősen sokat idézett szakfolyóirat egy intelligens tervezést propagáló cikknek.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen heves ellenérzést és kritikát váltott ki egy közelmúltban megjelent „tudományos” cikk az emberi kéz mozgásáról, mert

a cikkben többször is megemlítik, hogy ilyen tökéletesség csak a „Teremtő” (Creator) közreműködésével jöhetett létre.

Teremtő egy látszólag hétköznapi tanulmányban

„A kéz fogási koordinációjának biomechanikai jellegzetességei a mindennapi életben” (Biomechanical characteristics of hand coordination in grasping activities of daily living) címmel közzétett tanulmány szerzői közül három dolgozik a kínai Huacsong (Huazhong) Egyetemen, egy pedig a massachusettsi Worcester Polytechnic Institute-ban.

A PLOS ONE szabad hozzáférésű (open access) folyóiratban megjelent – egyébként meglehetősen hagyományos – tanulmány annak mechanikáját tekinti át, hogyan fogunk meg dolgokat, és magában foglalja 30 résztvevő kézmozgásainak mérési eredményeit.

Ádám teremtése Michelangelo freskóján Forrás: Picasa

Eddig nem is lenne semmi gond a cikkel, azonban mindjárt a tanulmány összefoglalójában megjelenik az az állítás, hogy az izmok és az ízületek kapcsolata, azaz a kézmozgás „a Teremtő célszerű tervezése”.

Tudatos állítás

A bevezetőben azután még tovább borzolják a tudományos kedélyeket a szerzők, ugyanis így folytatják.

(Hand coordination should indicate the mystery of the Creator’s invention).

Ráadásul az összefoglalóban újra hangsúlyozzák, hogy

(the mechanical architecture is the proper design by the Creator).

A tudományos közvéleményt felháborította a cikk, és annak visszavonását követelik a folyóirat szerkesztőbizottságától, azért, mert az intelligens tervezettség és egy lehetséges isteni „Tervező” áltudományos teóriáját terjesztik.

A cikkben az emberi kezet akarták tudományosan vizsgálni Forrás: PhotoAlto/Michčle Constantini

Sokat ártott a szabad hozzáférésű folyóiratoknak

A cikk egyébként nagyon sokat árt a PLOS ONE nehezen felépített reputációjának. Többen megerősítve látják azt a prekoncepciójukat, hogy a szabad hozzáférésű (open access) folyóiratok az „alacsony minőség” szinonimái.

A PLOS ONE szerkesztőbizottságának több tagja is a folyóirat bojkottjával, illetve elhagyásával fenyeget, ha a magazin nem vonja vissza a cikket.

Visszavonják a cikket

A cikk írásakor jelentette be a folyóirat, hogy visszavonja a cikket. A folyóirat weboldalán azt írják, hogy a PLOS ONE szerkesztői figyelemmel kísérték a publikáció által kiváltott aggodalmakat, és a cikk felülvizsgálatakor úgy döntöttek, hogy valóban nem felel meg az elvárt tudományos szintnek, és elnézést kérnek a hibáért.