Csillagközi üzenet a Földtől a Földnek

Plútó
A Plútó kutatásában űttörő felfedezésket tett New Horizons bolygóközi-szonda
Vágólapra másolva!
Jon Lomberg, az egyik legnagyobb élő astronomical artist, Magyarországra látogat. A legendás Voyager Golden Record művészeti vezetője Budapesten mutatja be legújabb projektjét, a One Earth Message-t.
Vágólapra másolva!

A Google Lunar XPRIZE magyar résztvevője, a Puli Space Technologies meghívására Budapesten is bemutatja "Az Egy Föld üzenete" (One Earth Message) projektjét Jon Lomberg. A világhírű művész egész világon átívelő projektje egy igazi közösségi alkotás keretében keres választ többek között arra,

hogyan reprezentáljuk bolygónkat esetleges földönkívüli civilizációknak,

vagy kései utódainknak.

Öt űrszonda robog

Jelenleg az emberiség öt űrszondája van úton a csillagközi tér felé. Négyükön ott van egy-egy bemutatkozó üzenet, egy "kozmikus névjegy" bolygónkról.

A Voyager-1 Forrás: NASA

A Pioneer 10 és 11 fedélzetén a Pioneer-táblát találhatják meg utódaink vagy más értelmes életformák, míg a Voyager 1 és 2 a híres Voyager Aranylemezt viszi magával. Pusztán a New Horizons, amely tavaly száguldott el a Plutó mellett, és küldött haza fantasztikus képeket és információkat, "felejtett el" magával vinni névjegyet.

„Az űrszondák küldetését gyakran népszerűsítik üzenetküldő PR programokkal. Egy ilyen lehet például egy 'elvisszük a neved a Cereshez' kampány, de sokan támogatják azt a gondolatot, hogy egy

a távoli világűrt kutató követeink” - mondta el Dr Pacher Tibor, a Puli atyja.

A Plutó kutatásában űttörő felfedezésket tett New Horizons bolygóközi-szonda Forrás: NASA

„A New Horizons ötödik ember alkotta eszközként fogja elhagyni Naprendszerünket, de jelen állás szerint az 1970-es években indított Pioneer és a Voyager szondákkal ellentétben az első, amely nem visz magával egy dedikált üzenetet.”

Rakjunk üzenetet a New Horizonsra is

Jon Lomberg Forrás: SGFVC

Ezen kíván változtatni Jon Lomberg, a One Earth: New Horizons Message projekttel. Lomberg többek között a Voyager szondák aranylemezeinek és Carl Sagan világhírű „Kozmosz” ismeretterjesztő sorozatának művészeti vezető tervezője, az üzenetküldés egyik nagymestere.

Lomberg szerint "ez egy üzenet lesz a Földtől és a Földnek is. Már maga az, hogy együtt alkotjuk meg, kifejezi azt, hogy valójában egységben élünk ezen a kis bolygón. Valóban egy Föld vagyunk."

A művész nagy örömmel jön Magyarországra; elmondása szerint "amikor petíciót nyújtottunk be a NASA-nak, hogy a One Earth Message elindíthassa a projektet, a legtöbb támogató aláírás az Egyesült Államokból jött - a második legtöbb pedig Magyarországról."

Lomberg március 21-én a Prezinél, március 23-án pedig a Design Terminálban, egy Puli Meetupon tart előadást.