Két apától született egy ikerpár Vietnamban

ikrek, egypetéjű ikrek, csecsemő, baba
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A DNS-teszt után kiderült, hogy két apától született egy ikerpár Vietnamban – az anya valószínűleg nagyon rövid időkülönbséggel közösült a két férfival, így történhetett meg a ritka jelenség.
Vágólapra másolva!

Egy vietnami házaspár az ország fővárosában, Hanoiban található Genetikai Analízisközpontban teszteltette le, hogy az egymásra egyáltalán nem hasonlító ikreik valóban az ő gyerekeik-e. Arra gyanakodtak ugyanis, hogy egyiküket a kórházban elcserélték – helyette meglepő eredmények születtek a DNS-teszteken.

Ikerpár (illusztráció) Forrás: AFP

Ugyanaz az anya, más az apa

Kiderült, hogy szó sincs kórházi hibáról: a gyerekek egy anyától, de két apától születtek. Valószínűleg egyik szülő sem ezt az eredményt szerette volna hallani, főleg úgy, hogy ilyen emberek esetében viszonylag ritkán történik.

A gyerekek egyébként már kétévesek,

a szülőknek pedig feltűnt, hogy egyre kevésbé hasonlítanak egymásra.

Az egyiküknek például hosszú, vastag szálú, göndör, a másiknak vékony szálú és egyenes haja van. A két apától született ikerpárok nagyon ritkák, a vietnami Genetikai Egyesület elnöke, Le Dinh Luong a CNN-nek elmondta, hogy ez az első hazai eset, amiről tudomásuk van. Persze ez nem azt jelenti, hogy Vietnamban ez az egyetlen ilyen jelenség, csak azt, hogy a legtöbbje bevizsgálatlan marad.

Az állatvilágban gyakori

Az állatvilágban viszonylag sok ilyen eset történik, akár ugyanattól az apától is megtermékenyülhet többször egy nőstény, ami aztán különböző külsejű almokat eredményezhet – ez annak köszönhető, hogy egy szuka kutya például egyszerre több, megtermékenyítésre kész petesejtet termel.

Az állatvilágban gyakori az ilyen ikerterhesség Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld

Embereknél azonban kifejezetten ritka az ilyen jelenség: statisztikák szerint átlagosan 400-ból 1 ikerterhesség végződik más apától származó ikrekkel, nyilvánvalóan akkor, ha az anya nagyon rövid időkülönbséggel közösült két különböző férfival.

Hogyan működik?

Nagy vonalakban az ilyen ikerterhesség úgy történhet meg, hogy az anya két petesejtjét két különböző férfi termékenyíti meg.

Normál esetben minden menstruációs ciklusban egy peteérés következik be,

de ha egyszerre érik be két tüsző, és mindkettő megtermékenyül, akkor kétpetéjű ikrek születnek. Ha ezek a petesejtek különböző apától termékenyülnek meg, megtörténik az a ritka eset, hogy két apától születnek meg az ikrek.

Nem kell mindig gyanakodni

Nem borítékolható azonban, hogy az ikrek, akik nem hasonlítanak egymásra, mindenképpen két apától fogantak. Olyan is történt már, hogy akár más rasszba tartozó ikrek is születtek ugyanattól a férfitől – ilyenkor mindkettő, vagy esetleg csak az egyik szülő kétrasszú, és egyszer az egyik, másszor a másik rassz génjei keverednek ki „győztesen” a genetikai küzdelemből.