Az olvadt réz sem pusztítja el a hamburgert, állítja egy videó

hamburger, olvadt réz
Olvadt rézzel locsolt hamburger
Vágólapra másolva!
Az emberi tudatlanságot nagyon könnyű kihasználni, különösen, ha még különböző előítéletek is terjednek az adott témakörrel kapcsolatban. Ilyen jelenséget használ ki az a videó, amelyben látszólag épen marad az olvadt rézzel leöntött hamburger.
Vágólapra másolva!

Újabban divatos azt állítani, hogy a hamburgerekben olyan nehezen emészthető anyagok vannak, amelyek még a rothadásnak is ellenállnak. Erre játszik rá egy viharos gyorsasággal terjedő videó, amelyben a húspogácsáról még a több mint 1000 Celsius-fokon megolvasztott réz is lefolyik anélkül, hogy bármi kárt tenne benne.

Olvadt rézzel locsolt hamburger Forrás: Tito4e/You Tube

Ezt a készítő és a videó követői úgy magyarázzák, hogy a hamburger alkotórészeit még a rettentő hő sem tudja tönkretenni, tehát ez újabb bizonyíték, hogy a hamburgerben emészthetetlen és elpusztíthatatlan anyagok vannak, ezért is káros az egészségre.

Valós videó, félrevezető magyarázat

A videóban azonban keverednek a valós és a hamis tények. A film ugyanis egy valós és érdekes fizikai jelenséget, az úgynevezett Leidenfrost-tüneményt mutat be félrevezető magyarázattal.

A Leidenfrost-hatás egy olyan jelenség, amelyben egy folyadék egy, a folyadék forráspontjánál jóval forróbb anyaggal kerül kölcsönhatásba, akkor a folyadék körül szigetelő gőzréteg alakul ki, amely meggátolja a folyadék gyors felforrását.

Jelen esetben a húspogácsa víztartalma képez gőzréteget a forró olvadt réz ráöntésekor, amely leszalad ezen a gőzrétegen anélkül, hogy megégetné a húst. Ugyanez a jelenség okozza egyébként a forró serpenyőbe öntött vízcseppek szaladgálását: ilyenkor a vízcseppek körül alakul ki szigetelő gőzréteg.

A jelenség egészen extrém változatát a Mythbusters készítői vették filmre. Ők olvadt ólomba mártották a benedvesített kezüket anélkül, hogy bármilyen sérülést szenvedtek volna.

Visszatérve a hamburgerre. Nem állítjuk, hogy a sok hamburger fogyasztása egészséges lenne, de az biztos, hogy ennek oka nem az, hogy „lebonthatatlan” anyagokból készítik.