Gyíkként mászik a barlangi hal

hal, mászás
Vágólapra másolva!
Gyíkként mászik fel a vízeséseken egy barlangi hal – derítették ki kutatók.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kutatók (New Jersey Institute of Technology) által tanulmányozott vak barlangi hal a Cryptotora thamicola tudományos névre hallgat és Thaiföld barlangjaiban él. Nagyjából 2000 példány található a természetben, írja az Independent. Az állatnak egyáltalán nincs szeme így kérdéses, hogyan tájékozódik vagy párosodik.

Forrás: NJIT

A sétáló halak nem számítanak szokatlannak a tudósok számára, ismertek olyan fajok, melyek a tengerfenéken „gyalogolnak” uszonyaikat használva, ez a mozgás azonban inkább emlékeztet „ugrándozásra” mint sétára. A barlangi hal viszont nagyon más, ugyanis úgy mászik fel a vízesések kövein, mint a szalamandra a falon.

Forrás: Youtube

Ahogy a felvételen is látszik az állat elülső és hátulsó uszonyait lábakként használva, testét tekergetve lépked előre. A tapasztalatlan szem számára inkább tűnik gyíknak, mint halnak.

A kutatók szerint a tanulmány páratlan evolúciós bepillantást ad abba a múltbéli folyamatba, amikor a haluszonyok végtaggá alakultak a szárazföldi életmódhoz történő alkalmazkodás során. Az eredményeket a Nature Scientific Reports című szaklapban közölték.