Szelfit küldünk a Földről az idegeneknek

one earth message, golden record
Vágólapra másolva!
Újabb lehetőséget kapunk arra, hogy üzenetet küldjünk a Földről a mélyűrbe. Ezúttal a New Horizons fedélzetén utazhat egy olyan adathalmaz, amelyet most először nem egy kutatókból álló szűk csoport határoz majd meg, hanem mi: eldönthetjük, milyen képet akarunk sugározni az emberiségről és a bolygónkról a világűrbe.
Vágólapra másolva!

„Amikor petíciót készítettünk, hogy megmutassuk a NASA-nak, valójában mennyi embert érdekelhet az üzenetküldés, a legtöbb aláírás az Egyesült Államokból érkezett” – mondta el az Origónak Jon Lomberg űrképekkel foglalkozó művész, tudományos újságíró, a One Earth Message elindítója. „Tudja, honnan küldték a második legtöbb aláírást? Innen, Magyarországról.”

A lehetőségek száma végtelen: Ön is eldöntheti, mit küldjünk magunkról a világűrbe Forrás: Youtube

A magyarok lelkesek

Lomberg éppen ezért lelkesen gyűjti a támogatókat új projektjéhez, a One Earth Message-hez Magyarországon is, és nagyon elégedett azzal, ahogyan a hazaiak fogadják az ötletet. Elmondta, hogy egy hazai zenekarral is tárgyal, akik

külön dalt szeretnének írni a világűrbe,

és az egyik legnagyobb civil támogatást is az országból kapta. „Az egyik előadásomon ott volt a támogató hölgy férje, elmondta, hogy a felesége nem tud itt lenni, mert otthon kellett maradnia a kéthetes babájukkal” – mesélte mosolyogva.

Nincs NASA támogatás

A One Earth Message kezdeményezés célja, hogy egy válogatott fájlokból álló adathalmazt küldjön el a New Horizons űrszonda fedélzetére, amely a Pluto mellett elhaladva most sebesen száguld a világűr mélységei felé. A projektet a NASA azonban anyagilag nem támogatja, bár teljes mellszélességgel mellette áll, és jó ötletnek tartja.

A New Horizons a Pluto rendszerének feltérképezése után tovább folytatja a Kuiper-öv kutatását Forrás: NASA

Az erre szükséges piszkos anyagiakat azonban Lombergnek és kollégáinak kell megszereznie támogatók által. „Nagyjából kétszázezer dollárra van szükségünk, ami egy űrprojekt költségvetéséhez képest aprópénz. Civil támogatásokkal és vállalatok pártfogásával próbáljuk előteremteni az összeget.”

Mi fogalmazzuk meg az üzenetet

A munka lassan, de jól halad – ez egyébként minden űrkutatással kapcsolatos projektre jellemző. „Gondoljunk bele: a New Horizonson kilenc évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni a kutatók, és csak most jutott el a Plutóig. Ehhez képest mi gyorsan dolgozunk.” Ha összegyűlik akkora összeg, hogy a weboldalt elindíthassák, oda kezdenek majd beérkezni az ötletek – a One Earth Message ugyanis ezúttal azokat az adatokat fogja a világűrbe küldeni, amelyeket mi, az átlagemberek álmodunk meg és választunk ki. A világon először

nem egy szakavatott kutatókból álló kis csoport dönti el, hogy milyen képet küldjünk magunkról az idegeneknek,

hanem az emberiség maga. Mind az ötletelésnél, mind az üzenet kiválasztásánál a többség szava dönt majd.

Rubik-kockát a szondára

„Olyat akartunk tenni, amire eddig nem volt lehetőségünk, mert szorított minket az idő. Folyamatosan kapjuk az ötleteket, egyre jobbakat – tegnap például egy magyar általános iskolában tartottam előadást, és megkérdeztem, hogy a gyerekek szerint mit küldjünk fel E. T-nek. Az egyikük azt mondta, hogy küldjünk Rubik-kockát. Nagyon jó ötletnek tartom, komolyan fontolóra fogjuk venni” – mondta Lomberg. Ez a nyílt ötletelés szépsége: ahány ember, annyiféle gondolat, mind különböző és egyformán értékes.

Egy magyar kisfiú Rubik-kockát küldene az űrbe Forrás: Adam Beer

„Mi van akkor, ha valaki például a fociról szeretne képeket küldeni? A sport is fontos része az emberi társadalomnak. De a folyamat nagyon hosszú: ha eldöntjük, hogy fociról is szeretnénk üzenetet küldeni, meg kell határoznunk, hogy melyik csapatról készült fotót küldjünk, milyen beállításban, hogyan ragadjuk meg a lényeget. Ebben is nagy segítség a szavazásos rendszer: a többség majd eldönti, melyik ábrázolás a legjellemzőbb a futballjátékra.”

Az arany felvételek

Jon Lomberg Forrás: SGFVC

A New Horizons lesz az ötödik olyan űrjármű, amely üzenetet továbbít az emberiségről a világűrbe. Az eddigi üzenethordozók között volt a Voyager 1 és 2 űrszonda, amelyeknek adathalmazát, a „Golden Records”-t, azaz az arany felvételeket Lomberg tervezte meg. Ezek a szondák az 1970-es években indultak, de még mindig tudjuk követni a nyomukat. Lomberg szerint pár évig még szemmel tudjuk tartani őket, de a rajtuk található lemezek több százezer évig olvashatóak maradnak. „Nyilvánvaló, hogy van némi rongálódás, ahogy a világűr különböző részecskéi hozzácsapódnak a szondákhoz, de a számításaink szerint ezek az adatok még nagyon sokáig olvashatóak maradnak” – magyarázta.

Az egyik Golden Record, amelyen az emberiségről küldött adatok száguldanak a világűr mélye felé Forrás: NASA

Madárcsicsergés és az eső hangja is utazik

Hogy mit küldtünk magunkról eddig? Gyakorlatilag mindent, amit az emberiségről fontosnak tartottak a különböző projektek kutatói. A Voyagereken például képeken kívül zene is utazik, különböző hangok, amelyek

egy része akár az idegenek számára is ismerős lehet (például a vihar robajai, a mennydörgés, az eső),

és néhány olyan, ami teljesen újdonságként hathat, mint például a madárcsicsergés vagy az emberi beszéd. A Voyager szondák lemezein több száz emberi nyelven üdvözöljük az idegeneket, köztük magyarul is. „Nagyon nehéz volt kiválasztani, hogy hogyan reprezentáljuk az emberiséget ilyen kicsi adathalmazban” – mondta Lomberg. „Meg kell válogatni, hogy a lehetőségeinkhez képest milyen információt küldünk. Egy emberi család ábrázolására például nagyon jó ötletnek tartok valami olyan képet, ahol egy férfi hosszanti csíkos, egy nő keresztben csíkos, egy gyerek pedig kockás pólóban sétál. Ez könnyen értelmezhető üzenetet is tartalmaz.”

Madárcsicsergés hangját is elküldtük már az űrbe

Emberi DNS-t az idegeneknek

A New Horizons memóriájára most írhatunk olyan adatokat is, amilyenekre eddig nem volt alkalmunk: ilyen mondjuk egy háromdimenziós kép, ami sokkal többet mond el mondjuk az emberi testről, mint egy sima fénykép. Aztán küldhetünk DNS-mintákat, programokat, kódokat, logikai játékokat (mint például a Rubik-kocka) – de fontos az is, hogy a lemezek megtalálóit megtanítsuk arra, hogyan olvassák le az információt. „Minden esetben tartalmazniuk kell egy magyarázatot is, hiszen

Lomberg azt is megemlítette, hogy ezúttal nem már létező zenéket szeretnének felküldeni, hanem igazán az hozná lázba a csapatot, ha direkt erre a célra készített, több muzsikus összefogásával születő dalokat írhatnának a szonda memóriájára.

Ez a Bach-mű is már a világűr mélye felé száguld az arany felvételen

„Reméljük, hogy ez a projekt olyan lesz, mint mondjuk az olimpia – ott is, és a One Earth Message esetében is, egy kicsit mindenki elfelejti a vallási, rasszi, nemzeti hovatartozását, és együtt dolgozik azon, hogy valami maradandót alkosson. Nem léteznek határok, csak az üzenet és az összetartás a fontos.”

Gazdátlan a New Horizons

A New Horizons jelenleg gazdátlanul száguld a mélyűr felé – a NASA ugyanis csak a Plutóig támogatta a missziót, azután elengedte a projekt kezét. A kutatók most szintén támogatást gyűjtenek arra, hogy folytathassák a kutatásokat a szonda további útján is. Ahogy a Plutóról érkező összes adat átkerül a Földre, felszabadul annyi hely, hogy némi adatot tovább tudjunk küldeni a szonda hátán.

Alan Stern (középen) a New Horizons sikerét ünnepli. A NASA a Pluto elérése után nem támogatja tovább a New Horizons-csapatot Forrás: Wikimedia Commons

Ellenséges idegenek

Stephen Hawking szerint azonban, ha léteznek idegenek, akkor valószínűleg nem barátságos szándék vezérli majd őket, amikor felkeresnek bennünket – nem kockázatos dolog hát a DNS-ünktől kezdve minden alapvető információt átadnunk egy olyan civilizációnak, amely ellenséges szándékkal érkezhet?

Hawking szerint az idegenek, akik el akarnak érni mindket, biztosan ellenséges szándékkal érkeznek majd Forrás: AFP/Evert Elzinga

„Ez valójában nagyon biztonsági játék. A szondák nem fénysebességgel közlekednek, nagyon hosszú időbe telik, mire bárkit is elérhetnek” – magyarázta Lomberg. „Ráadásul Stephen Hawking megállapítása is csak vélemény – egy elismert, okos ember véleménye, amit természetesen tiszteletben tartunk, de nekünk is megvannak a saját elképzeléseink. De a szondákon tárolt adatok olyan hosszú idő alatt jutnak el bárhova is, hogy nem kell aggódnunk.”

Feltűnőek vagyunk a műholdak zajától

Sokkal nagyobb aggodalomra adhat okot a Földről sugárzott rádióhullámok jelenléte – noha egyik hivatalos szervezet sem küld rádióüzeneteket a bolygóról, néha akad egy-egy kisebb obszervatórium, ahol megpróbálkoznak vele. Egy ilyen célzott rádióüzenet hamarabb célba érhet, mint a szondák, de ez is csak egy irányba halad, így

elég valószínűtlen, hogy valaha eljut egy értelmes civilizációhoz, amely fel is tudja fogni és értelmezni.

„Sokan azt mondják, hogy a kiépített műholdhálózatunkkal már magában akkora zajt csapunk, hogy a viszonylagos közelségben élő idegenek könnyedén megtalálhatnának minket. Mi azonban egyelőre leginkább csak figyelünk, a SETI is csak befogja az információkat, nem küld ki semmit. Az az obszervatórium, amelynek mégis megvannak a technikai eszközei egy ilyen üzenet kibocsájtására, és el is indít egyet, szakmai körökben kevés támogatásra számíthat, így alapvetően nem éri meg ilyenekben gondolkodni.”

Maradnak tehát az üzeneteinket hordozó szondák, amelyek lehet, hogy soha nem érnek célt – csak viszik az emberiség hírét talán már akkor is, amikor mi már régen nem leszünk ezen a bolygón. "Ez olyan, mint egy palackposta: elengeded a hatalmas tengeren, és valószínűleg soha nem fogja megtaláláni senki. De mi van akkor, ha mégis?" A Földről készült szelfi kiválasztásában most Ön is szerepet játszhat, ha figyelemmel követi a történéseket a One Earth Message weboldalán.