Szokatlan szövetséget kötöttek a farkasok és a hiénák

csíkos hiéna
A csíkos hiénák abban különböznek rokonaiktól, a közismert foltos hiénáktól, hogy nem éppen szociális típus, magányosan vagy kis családközösségekben él
Vágólapra másolva!
Az izraeli sivatag barátságtalan körülményei szokatlan szövetséget hívtak életre: hiénák és farkasok álltak össze a túlélés érdekében.
Vágólapra másolva!

Az amerikai és izraeli kutatók arról számoltak be a Zoology in the Middle East című szaklapban, hogy a csíkos hiénák (Hyaena hyaena) és farkasok (Canis lupus) együtt járják az Izrael állam közel hatvan százalékát elfoglaló Negev-sivatag kietlen vidékeit.

Pedig egyik állat sem arról híres, hogy jól kijönne más ragadozókkal. A hiéna tápláléka főként dögökből áll, így gyakran csen el zsákmányt másoktól, ami nem teszi őt ideális partnerré, de a farkasok is nehezen tolerálják más fajok közelségét. Ennek ellenére az eredmények azt mutatják, hogy az állatok képesek valamilyen szinten saját „szabályaikat” módosítani és ösztöneiken felülkerekedni, ha a megmaradás ezt kívánja.

A csíkos hiéna abban különbözik rokonától, a közismert foltos hiénától, hogy nem éppen szociális típus, magányosan vagy kis családközösségekben él Forrás: Wikimedia Commons

Már korábban is gyanították, hogy a ragadozók együttműködnek: évekkel ezelőtt olyan nyomokat találtak, melyek alapján feltételezték, hogy a két faj együtt vándorol. Négy évre rá már szemtanúi beszámolók is érkeztek a közösen portyázó hiénákról és farkasokról. A kutatók egyelőre nem tudják megmondani, hogy a szövetség csak egy egyszeri, különlegesnek számító eset vagy sokkal gyakrabban fordul elő a természetben.

Miért előnyös a szokatlan szövetség?

Felmerül a kérdés, hogy mi készteti ilyen szövetségre a két fajt.

A tudósok azt gyanítják, hogy az együttműködés hasznára válik mindkét ragadozónak: a farkasok leterítik a nagyobb prédát, amiből a hiénák is kapnak, utóbbiak pedig kifinomult szaglásukkal mérföldekről kiszimatolják a fogyasztásra alkalmas tetemeket, melyeket aztán megosztanak a farkasokkal. Ezen kívül a hiénák az emberi hulladékok megtalálásában is jobbak: hatékonyabbak a szemét megkeresésében vagy például az eldobált konzervdobozok kinyitásában.