Aligátorok vigyáznak a madarak fészkeire

aligátor, díjnyertes fotó
American Alligator at Nite
Vágólapra másolva!
Az alligátorok élőhelye felett fészkelő madarak ugyan biztonságban vannak a ragadozó emlősöktől, de az „őrző-védő szolgálatnak” ára van: a hüllők megeszik a fészekből kipottyanó fiókákat – derül ki egy friss tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A legtöbb madárfaj számára a fészekre leselkedő ragadozók jelentik a fiókanevelés során a fő kihívást. Ezért egyes gázlómadarak – például gémek, íbiszek, kócsagok, gólyák – közvetlenül aligátorok fölé építik költőhelyüket. A hüllők kiváló védelmet nyújtanak a tojásokra vadászó mosómedvék és oposszumok ellen. Ezzel viszont az aligátorok is jól járnak, hiszen a fészekből kieső fiókák táplálékot nyújtanak számukra, derül ki a kameracsapdák felvételeiből.

Egy új kutatásban a floridai Everglades hüllőit vizsgálták – a gázlómadarak közelében tanyázó mississippi aligátorok (Alligator mississippiensis) testfelépítését vetették össze olyan fajtársakéval, amik nem éltek szárnyasok mellett. A közel 40 nőstény példánytól vérmintát vettek, emellett pedig megmérték testtömegüket és testhosszukat is.

Jobb kondiban vannak a madarak közelében élő aligátorok

Kiderült, hogy a hasonló környezeti feltételek között élő aligátorok esetében jobb kondícióban vannak azok az egyedek, amelyek madárkolóniák mellett élnek – nagyobb termetűek és jobb egészségi állapotnak is örvendenek.

Mississippi aligátor Forrás: Larry Lynch/Natural History Museum

A tanulmány szerzői most szeretnék kiterjeszteni a vizsgálatot más élőhelyeken élő aligátorokra is. Mivel a trópusi illetve szubtrópusi vizes területek nagy részén a madarak együtt élnek a különböző krokodilfajokkal, ez a mindkét fél számára előnyös kapcsolat elterjedtebb lehet a természetben, mint korábban gondolták. A jövőbeni kutatások ezt az elgondolást erősíthetik meg. Az eredményeket a PLOS ONE című szaklapban publikálták.