Tényleg gyorsabban híznak a nők

A jó bélbaktériumok csökkentik az elhízás és a cukorbaj esélyét, egy kövér család tortát eszik
Vágólapra másolva!
Bochkor Gábor kijelentésén felhördült a közvélemény: a műsorvezető szerint az a nő, aki meghízik, meg sem érdemli a párját. Persze biztosan van olyan eset, amikor ez akár igaz is lehetne, de a valóság ennél sokkal összetettebb. Nézzük meg, mi áll a női elhízás hátterében, és miért nehezebb a nőknek megtartani az ideális testsúlyt, mint a férfiaknak.
Vágólapra másolva!

Bochkor Gábor a napokban emlékezetes kijelentést tett, amire a média rögtön rá is ugrott: a Music FM műsorvezetője szerint azok a nők, akik házasságkötés után vagy hosszú kapcsolatban elhíznak,

nem érdemlik meg a párjukat,

mert "szarnak" az egyébként működőképes együttélésre. Bochkor Pierce Brosnan színészt hozta fel példának, akinek a felesége régen vékony volt, most pedig ducibb lett.

Down the road Down the road we go

Pierce Brosnan (@piercebrosnanofficial) által közzétett fénykép,

A kijelentés hallatán nők és férfiak ezrei szörnyülködtek, és védték a teltkarcsú hölgyeket minden oldalról. Persze akadtak olyanok is, akik mélyen egyetértettek Bochkor kijelentésével, vagy árnyalni próbálták (többek között a műsorvezető felesége, Várkonyi Andrea is). A nők és a kilók küzdelme azonban jóval több, mint hogy érdekli-e őket a kapcsolatuk és a párjuk, vagy sem.

Sziasztok! Elég sok üzenetet kaptam az elmúlt két napban Gáborról. Nem szorul rá a védelmemre és amit most írok nem is a...

Posted by Várkonyi Andrea hivatalos oldala on Friday, February 12, 2016

Kezdhetnénk a cikket akár onnan is, hogy a világtörténelemben mindig más volt a szépségideál, és a 17. században, a rubensi időszakban például a teltkarcsúnak is csak jóindulattal nevezhető, betegesen elhízott hölgyeket tartották vonzónak, de valójában a kóros elhízásnak semmi köze nincs az éppen aktuális, nagybetűs NŐ-höz.

A híres rubensi idomok Forrás: wikiart

Az elhízás korántsem játék, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 1980 óta a túlsúlyos emberek száma megduplázódott, és 2014-ben mintegy 1,9 milliárd súlyosan kövér ember élt a világon. Túlsúlyosnak és elhízottnak statisztikai értelemben azokat az embereket nevezzük, akiknek feleslege

már veszélyezteti az egészségi állapotukat,

– tehát érdemes a kövér jelző esetében megkülönböztetni azokat, akiknek apró, röcögő hurkácskáik vannak a derekuk körül, és azokat, akik érszűkületben és szívbetegségekben szenvednek a hatalmas feleslegük miatt.

Nem mindig az egészségtelen táplálkozás az egyetlen oka az elhízásnak Forrás: AFP/ANP

A probléma globális méretű, olyannyira az, hogy sokkal több ember hal meg elhízás okozta betegségek következtében, mint alultápláltságban.

Nem játék az elhízás

A súlyos elhízás rengeteg betegséget von maga után: szív- és érrendszeri betegségeket (a WHO adatai szerint 2012-ben ez volt a fő halálozási ok a világon), cukorbetegséget, mozgásszervi betegségeket, és

néhány rákfajta kialakulásának is előidézője lehet, például a mellráké és a vastagbélráké.

A testi rendellenességek mellett pedig mozgásszegény életmóddal kombinálva különböző lelki betegségeket is előidézhet, sőt kéz a kézben jár az anorexiával és a bulimiával is.

Itthon kövérebbek a nők

A túlsúlyosság leggyakrabban használt mérőszáma a BMI (body mass index, azaz testtömegindex), amely a magasságot és a súlyt méri össze egymással. Akkor mondhatjuk, hogy valaki egészséges testsúly környékén áll, ha a BMI-je 18,5 és 24,99 között mozog. Ez alatt alultápláltság, felette pedig túlsúlyosság jelentkezik.

Rengeteg betegséget von maga után az extrém túlsúly, bizonyos rákfajták kialakulását is elősegíti Forrás: Thinkstock

A WHO a 25-ös BMI feletti emberek statisztikai adatainak összegyűjtésével kimutatta, hogy Magyarországon 2014-ben a felnőttek 59,6 százaléka volt túlsúlyos. Ez az arány férfiak esetében 66,6 százalék, nők esetében pedig 53,3 százalék volt. Az átlagos testtömegindex itthon még mindig a túlsúlyos kategóriába hajlik: a WHO 2014-es adatai alapján például nők esetében 25–27,4 között mozog.

A fejlett országokban több ember hal meg a túlsúly következtében, mint az egész világon alultápláltság miatt Forrás: AFP

Világviszonylatban a magyartól kicsit eltérő statisztikákat találhatunk: átlagosan a nők között nagyobb az elhízás gyakorisága, 39,6 százalék, míg a férfiaknál 38,5 százalék. Ez azt jelenti, hogy

az egész világon élő regisztrált nők 39,6 százaléka elhízottnak tekinthető

– ijesztő szám ahhoz képest, hogy mekkora a fejlődő országokban élő éhező népesség aránya.

Szélmalomharc a kilókkal

A nőkről egyébként is sokkal elterjedtebb az a közhely, hogy életre-halálra vívják szélmalomharcukat a makacs kilókkal. Rájuk pozicionálják a legtöbb fogyasztótablettát, fogyasztóport, szaunaövet, csodaeszközt, aminek segítségével "hat nap alatt megjelenhetnek a kockák a hasukon".

Nem véletlen, hogy ekkora piaca van a nők lefogyasztásának – ennek a kulcsa nemcsak a női hiúságban, hanem a biológiában is keresendő.

A nőket célozzák meg a legtöbb csodaszerrel Forrás: AFP/Fred Tanneau

Jól dokumentálható tény, hogy a férfiak könnyebben fogynak, és gyorsabban izmosodnak, mint a nők. Bosszantó, amikor – Bochkor Gábor példájánál maradva – egy pár két tagja egyszerre kezdi el az életmódváltást, és fog bele a több mozgás, egészségesebb étrend körforgásba, majd amíg a nő kínkeservesen lefarag egy-két centit a hasáról, a férfiról csak úgy olvadnak a kilók.

Ennek több olyan oka van, amivel sajnos a hölgyek nem tudnak mit kezdeni, ugyanis ezek több százezer év alatt, az emberi evolúció folyamán alakultak ki.

Az ösztrogén a hibás mindenért

Paradox módon a nők általában kevesebb kalóriát fogyasztanak, mégis sokkal hamarabb tárolják a zsírt, mint a férfiak – átlagosan 6–11 százalékkal nagyobb a testzsírszázalékuk, mint a populáció tesztoszteronvezérelt felének.

A férfiaknál jellemzően előbb indul meg a fogyás, ha egészséges életmódra váltanak, mint a nőknél Forrás: Thinkstock

Az Új-dél-walesi Egyetem (UNSW) egy 2009-es kutatása segített rávilágítani arra, hogy mindennek a női szexhormonhoz, azaz az ösztrogénhez van köze. Az ösztrogén, azaz a tüszőhormon a legfontosabb női nemi hormon, és bár

a nőkben és a férfiakban egyaránt jelen van, a nők sokkal nagyobb koncentrációban termelik.

Elősegíti a másodlagos női nemi jellegek fejlődését, mint a mellek, és szerepet játszik a méhnyálkahártya vastagodásában, valamint a menstruációs ciklus szabályozásában. A UNSW kutatása bebizonyította, hogy az ösztrogén hatására a nők szervezetében lassul az a folyamat, amely az elfogyasztott ételeket energiává alakítja át, így több zsír rakódik le – a tudósok szerint méghozzá azért, hogy alkalmassá tegye őket gyerekek kihordására.

A zsírtárolás sokkal aktívabb a nők esetében, részben azért, hogy felkészítse a szervezetüket egy gyermek kihordására Forrás: Thinkstock

A nőknek szükségük van erre a pluszzsírrétegre ahhoz, hogy termékenyek legyenek, komplikációk nélkül viseljék a terhesség kilenc hónapját, majd megfelelően tudják szoptatni a születendő utódot – írta le Anthony O'Sullivan, a UNSW egyetemi docense.

Az Obesity Reviews tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azzal is foglalkozik, hogy ez az

evolúciós előnyt jelentő zsírraktározás

kiiktatja azt a jelenséget, hogy a nők mozgás közben több kalóriát égetnek el, mint a férfiak.

A fogyasztótabletták sem hatnak igazán

Ugyanezeket az eredményeket támasztotta alá egy sokkal frissebb kutatás az Aberdeeni, a Cambridge-i és a Michigani Egyetem kutatóitól, akik megállapították, hogy még a túlsúlyosságot szabályozó gyógyszerek sem hatnak ugyanúgy a nőkre és a férfiakra. A kutatók a POMC (proopiomelanokortin) peptidek működését figyelték, meg. Ezek az agyban termelődő hormonok, és az étvágy szabályozásában is szerepet játszanak (nem mellesleg a szexuális étvágyat is befolyásolják).

Bár a nők sportolás közben több kalóriát égetnek el, a pluszzsírraktározás miatt nem élvezhetik ennek előnyeit Forrás: Thinkstock

Az elhízott egereken végzett kísérletek során kiderült, hogy a Lorcaserin fogyást előidéző gyógyszer szedése a nőstények esetében csupán az étvágyat volt képes csökkenteni, míg

a hímeknél az energiaszintet és a fizikai aktivitást is befolyásolta.

Nem csoda hát, hogy a hím egerek sokkal hamarabb nyerték vissza egészséges súlyukat, mint a nőstények. A Molecular Metabolism tudományos folyóiratban megjelentetett kutatási eredmények akár a nem specifikus túlsúly elleni gyógyszerek kifejlesztésében is a kutatók segítségére lehetnek.

Nem a csontsovány nők a vonzók

Bár a szépségideálok viszonylag gyakran változnak, a Psychology Today cikke szerint mégis az általános az, hogy a férfiak azokat a nőket tartják vonzónak, akik testsúlyának legalább 30 százalékát teszi ki a testzsírjuk – ez is legalább annyira az evolúció számlájára írható, mint az ösztrogénszint emelkedése vagy a nők természetesen magasabb zsírraktározása.

A férfiak sem a csontsovány lányokat tartják vonzónak Forrás: MTI

A férfiak átlagosan azokat a nőket kedvelik, akiknek csípőjük, fenekük és combjaik zsírosabbak, és ez sem véletlen: tudat alatt ugyanis azokat a potenciális anyákat keresik, akik a DHA omega-3 zsírsavakat hatékonyabban tudják raktározni. Ez egy olyan zsírsav, amely jó hatással van a szív- és érrendszerre, és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét – sőt nagy szerepet játszik abban is, hogy

egy nő egészséges, megfelelő nagyságú aggyal rendelkező utódot hozzon a világra.

A Psychology Today cikke szerint ugyanis ez a férfiak számára ösztönösen megjelenő összekötő kapocs a zsírtárolás és az utódnemzés között – hiszen a bolygón egyetlen nőstény emlős tagja sem élvez előnyt akkor, ha van némi feleslege, csak az emberé. A cikk írói, Steven Gaulin, a Pittsburghi Egyetem antropológusa és Will Lassek, az egyetem adjunktusa párhuzamot vonnak azzal, hogy az emberi agy hatszor akkora, mint a többi emlősé átlagosan, és a szervezetünk hatszor annyi zsírt is tárol, mint az övék – ez pedig azzal áll összefüggésben, hogy a nagyobb agy felépítéséhez nagyobb zsírraktárra is szüksége van az anyának.

A teltkarcsú alak lassan a divatszakmában is átveszi a csontsoványra fogyott modellek szerepét Forrás: Northfoto

A szülés megnehezíti az egészet

Persze szót kell ejtenünk arról is, hogy egy egyébként fitt és sportos, alacsonyabb testzsírszázalékkal rendelkező nő miért kezd el hízni a terhesség után, már jóval a baba megszületése után. A Utah-i Egyetem kutatói szerint mindezt az ősasszony gyűjtögető életmódjára vezethetjük vissza. Pár százezer évvel ezelőtt elengedhetetlen volt, hogy a bizonytalan élelemforrás mellett képes legyen egy nő annyi zsírt elraktározni, hogy szervezetének legyen miből anyatejet előállítania, hiszen az utód túlélése forgott kockán.

Az ősembereknek a vadászat miatt több izomra, az ősasszonyoknak nagyobb zsírraktárra volt szükségük Forrás: Origo

Innen ered, hogy a női szervezet még a szülés után is előszeretettel raktároz, hiába nincs szüksége extra kalóriákra a baba táplálásához.

Ezenkívül a szülés utáni első néhány hónap rendkívül stresszes időszak, ráadásul kevés alvással jár, ami így tökéletes együttes ahhoz, hogy

a test pánikszerűen raktározni kezdje a zsírokat.

Megnövekedett stressz hatására az agy olyan hormonkoktélt kezd kibocsátani, aminek segítségével felkészül az esetleges veszélyhelyzetre – ebben a mixben adrenalin, CRH és kortizol is található. Beindul a "küzdj vagy menekülj" ösztön, a vér a belső szervekből özönleni kezd a végtagokba, és rövid távon minden esetleges éhségérzet eltűnik.

A szülés utáni néhány hónap, esetleg néhány év stresszes lehet az anyák számára, ezért könnyebben híznak, mint korábban Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Hosszabb távon azonban, amikor az adrenalin már eltűnik a szervezetből, a stresszhormonnak is nevezett kortizol még a helyén marad, és jeleket küld az agynak, hogy kezdjen el zsírt tárolni, azaz energiát felhalmozni. Ez szintén

az evolúciós fejlődésre és az ősemberekre vezethető vissza

– akkoriban az általános stresszhelyzetet egy-egy vadállat megjelenése vagy a rivális törzs előli menekülés jelentette, ami rengeteg energiát emésztett fel, így többet is kellett raktározni, mint egyébként.

Kevés alvás, több pluszkiló

A szülés utáni alváshiány – azon túl, hogy extra stresszfaktort jelent – befolyásolja a ghrelin és a leptin hormonok működését, amelyek többek között az étvágyért is felelnek. Bár közvetlenül ezek miatt a hormonok miatt hízni nem lehet, helytelen működésük miatt megnő az étvágy, így sokkal többet eszünk, ráadásul főként szénhidrátokat, hogy gyors energialökethez juttassuk a szervezetet.

A rossz minőségű vagy kevés alvás is okozhat elhízást Forrás: Thinkstock

Be is indul az ördögi kör: a stressz, az alváshiány, a rengeteg evés az energia pótlására, majd az ettől kajakómaként jelentkező álmosság, stressz, rosszkedv.

Nem kifogás az egészségtelen életmódra

Egy nőnek tehát evolúciós okokból is sokkal nehezebb vékonynak és feszesnek maradnia, mint egy férfinak – nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az a nő, aki elhagyja magát egy párkapcsolatban, nem is foglalkozik többé vele. A női elhízás

olyan sok faktorú történet, hogy szinte összefoglalni is lehetetlen

– nem beszéltünk még a különböző hízással járó betegségekről és az érzelmi evésről, depresszióról, falásrohamokról, különböző pszichés okokról.

Az egyetlen megoldás az elhízás visszaszorítására az egészséges életmód és a sok mozgás Forrás: Thinkstock

Persze az sem megoldás, hogy széttesszük a kezünket, megvonjuk a vállunkat, és az evolúcióra fogjuk az elhízásból következő, egyre nagyobb globális problémává váló szív- és érrendszeri betegségeket. Az egyetlen biztos út a kóros túlsúly ellen az egészséges étrend és a mozgásban gazdag életmód.

És akkor vissza Bochkor Gáborhoz

Még hétfőn megszavaztattuk olvasóinkat a rádiós kijelentéséről. A szavazók 72%-a kedd délutánig nem adott igazat Bochkor Gábornak, vagyis szerintük, aki elhízik, az nem tesz nagy ívben a párkapcsolatára. Egyharmaduk viszont szimpatizált a rádiós műsorvezető álláspontjával, és osztja gondolatait. A beágyazott videóból kiderül, van, aki küzd a kilói ellen, mások viszont az egyéniségükhöz tartozóként tekintenek gömbölyded idomaikra.