Az előítéletek lassítják az agyat

Izrael, etióp zsidó lány festett arccal tiltakozik Jeruzsálemben a rasszizmus és a diszkrimináció ellen 2012 januárjában
Vágólapra másolva!
Az előítéletek lelassítják az agy egyes folyamatait - derült ki egy svájci kutatásból, amely asszociációs tesztekkel mérte a résztvevők reakcióidejét és elemezte agyi tevékenységüket.
Vágólapra másolva!

Daria Knock, a Berni Egyetem agykutatója és kollégái az előítéletnek az agyi folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálták - írta közleményében hétfőn az egyetem. Kiderült: akár szimpatikus emberhez, akár vetélytárshoz kell kapcsolni egy pozitív tulajdonságot, az agyi folyamatok azonosak. A riválisok esetében azonban egyes folyamatok lelassulnak.

A rasszizmus is az előítéletek egyik fajtája Forrás: AFP/Menahem Kahana

Foci és politika

A 83 résztvevő számítógépen végezte az asszociációs tesztfeladatokat, eközben az agytevékenységüket elektroenkefalogram (EEG) segítségével rögzítették.

A résztvevőktől azt kérték, hogy egy billentyű lenyomásával

pozitív fogalmat társítsanak egy futballcsapathoz vagy egy politikai párthoz,

amely közel áll hozzájuk, valamint egy vetélytárshoz.

Agyfolyamatok térben és időben

Az adatokat olyan speciális módszerrel értékelték, amely a feladat alatt zajló minden agyi folyamatot térben és időben ábrázol - mondta Lorena Gianotti, a kutatás vezetője.

A szó megjelenésétől a billentyű lenyomásáig hét folyamat zajlott egy másodpercnél rövidebb idő alatt. A folyamatok száma és sorrendje változatlan volt, akár sportklubbal, politikai párttal vagy a vetélytárssal kellett egy pozitív fogalmat összekapcsolni.

Különböző agyi folyamatokat lassított az előítéletes viselkedés Forrás: AFP

A pozitívum riválishoz való társításakor azonban a hét folyamat némelyike több időt vett igénybe, így az asszociációs teszt reakcióideje hosszabb lett.