Alig három nap alatt elpusztult az akváriumi fehér cápa

cápa
Az e hét hétfőn kifogott és akváriumba vitt hím nagy fehér cápa az okinavai Csuraumi Akváriumban
Vágólapra másolva!
Többször megkísérelték már fogságban tartani a nagy fehér cápát, de ez még soha egyetlen akváriumnak sem sikerült. Ugyanerre a sorsra jutott a japán Csuarumi Akvárium is a hét elején hozzájuk vitt felnőtt egyeddel.
Vágólapra másolva!

Rosszul kezdődött a hét az okinavai nagy fehérnek

Nem mindennapi fogás akadt január 4-én hétfőn, az Okinava szigetén fekvő Jomitan falu partjainál kifeszített hálóba, egy arrafelé nem különösen gyakori nagy fehér cápa személyében. A 3 méter 30 cm hosszú, kifejlett fiatal hím egyedet feltehetően a kerítőhálóba akadt halak vonzották oda. Az állatot kiszabadították, és a Csuarumi Akvárium helyszínre kiszállt szakemberei segítségével még aznap a tengeri akváriumba szállították.

Az e hét hétfőn kifogott és akváriumba vitt hím nagy fehér cápa az okinavai Csuarumi Akváriumban Forrás: Okinawa Churami Aquarium

A cápát a legnagyobb medencében helyezték el, és folyamatos megfigyelés alatt tartották. Az egyik gondozó a The Wall Street Journal Japan tudósítójának elmondta, hogy a nagy fehér eleinte nyugodtan viselkedett.

Csütörtökön azonban szemmel látható változás állt be az állat viselkedésében, féloldalasan mozgott, már alig tudott úszni.

A személyzet kiemelte a vízből a ragadozót, amit megvizsgáltak az intézet állatorvosai,

de már nem tudtak segíteni a ragadozón; a nagy fehér cápa elpusztult.

Az akvárium közleménye szerint szakértő bevonásával vizsgálják, hogy mi okozhatta az állat halálát.

Csak nagyon kevés nagy testű cápafaj bírja a fogságot

A nagy fehér cápa (Carchardon carcharias) kozmopolita faj, mindhárom nagy óceáni medencében előfordul. Az egyenlítőtől egészen a sarkkör közeli vizekig előfordulhat, bár a populációnak rendkívül alacsony az egyedszáma. (Szakértői becslések szerint a világtenger nagyfehércápa-állománya napjainkban 10 ezer egyed körüli lehet.)

A nagy fehér cápa nem viseli el a fogságot Forrás: Elter Tamás

Csak néhány frekventáltabb területen lehet megfigyelni,

a pacifikus térségben elsősorban a kaliforniai partvidék mentén, Chile, Új-Zéland és Dél-Ausztrália vizein.

Az északkeleti pacifikus térségben a Kamcsatka-félszigettől Japánig fordul elő, egy-egy idősebb példány azonban felkeresi a trópusi vizeket is; így például többször is észleltek nagy fehér cápákat a Fülöp-szigetek és Tajvan partvidékén.

Barna cápa a Budapesti Tropicarium tengeri medencéjében. Ez az egyik olyan nagy testű cápafaj, amely jól viseli a fogságot Forrás: Elter Tamás

A legtöbb nagytestű cápafajhoz hasonlóan, a nagy fehért sem lehet fogságban tartani, a stressz nagyon gyorsan végez velük. Megkíséreltek egészen fiatal, még nem kifejlett juvenil egyedeket akváriumi körülmények között felnevelni, de valamennyi hamar elpusztult.

Legtovább a Monterey Bay Akváriumban sikerült életben tartani egy újszülött korú példányt,

amely három hónapig húzta ki a fogva tartást.

Akváriumi fogságban tartott homoki tigriscápa Forrás: Elter Tamás

A nagy testű fajok közül a homoki tigriscápa (Carcharias taurus), a barna cápa (Carcharhinus plumbeus), a zebracápa (Stegostoma fasciatum) és a közönséges dajkacápa (Gynglomostoma cirratum) bírják legjobban a fogva tartás körülményeit; a homoki tigrisek akár két, két és fél évtizedig is elélnek a tengeri akváriumokban.