Újabb fordulat a rejtélyes csillag ügyében

KIC 8462852
Fantáziarajz a KIC 8462852-ről
Vágólapra másolva!
Mégsem üstökösök okozhatják a rejtélyes KIC 8462852 csillag szokatlan fényességváltozásait, állítja egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

Ha 2015 legérdekesebb csillagászati híreit vesszük számba, a KIC 8462852 katalógusjelű csillag viselkedése mindenféleképpen dobogós helyen végzett.

A tőlünk majdnem 1500 fényévre lévő égitest azzal állította magát reflektorfénybe, hogy szokatlan fényességváltozásokat produkál, melyeket először a Kepler űrtávcsővel detektáltak. Olykor igen jelentős (20-22 százalékos) fényességcsökkenést lehetett észlelni, ami arra enged következtetni, hogy valami óriási méretű és szabálytalan alakú objektum rendszertelen időközönként halad el a csillag előtt. Az elhalványodások nem periodikusan következnek be, vagyis nem mindig azonos idő elteltével lehet fényváltozást tapasztalni.

(A csillaggal kapcsolatos felfedezésről korábbi cikkünkben olvashat részletesen.)

Fantáziarajz egy csillag körüli idegen építményről Forrás: SPAR/Deviantart

A jelenséggel kapcsolatban több teóriát is felállítottak. A legizgalmasabb elmélet egy hatalmas idegen építmény létezésének lehetőségét boncolgatta, azonban hiába irányították rá az Allen Telescope Array (ATA) nevű rádiótávcső-hálózatot az égitestre, nem sikerült a földönkívüliek által kibocsátott jelekre bukkanni. Végül mindenki arra a konszenzusra jutott, hogy egy hatalmas üstökösraj okozhatja a csillag fura viselkedését. Most egy új kutatás eredménye ezt a lehetőséget is elveti.

Száz év és közel egy millió óriásüstökös

Bradley Schaefer, a Louisianai Állami Egyetem csillagásza a Harvard Egyetem archív adatállományát böngészte át: olyan bedigitalizált fotografikus lemezeket, melyek hosszú időre visszamenőleg szolgáltattak információkat a csillag fényességének változásairól.

Ebből kiderült, hogy a szokatlan elhalványulás körülbelül száz éve tart.

Schaefer szerint a KIC 8462852-höz hasonló, úgynevezett F-színképtípusú csillagok viszonylag stabil égitesteknek mondhatók, nem produkálnak ilyen rövid idő alatt ennyire drasztikus (20 százalékos) fényességcsökkenést.

– mondta a CNN-nek a csillagász.

Ha az üstökös teóriát nézzük, a kutató számításai szerint száz év alatt 648 ezer, egyenként minimum 200 kilométer széles objektumnak kellene közvetlenül a csillag előtt elhaladnia, hogy ilyen fényességváltozás bekövetkezzen. „Ez teljesen valószínűtlen” – véli a tudós.

Fantáziarajz a KIC 8462852-ről Forrás: NASA/JPL-Caltech

Most akkor mégis az idegenek a ludasak?

Aligha. Schaefer úgy véli nehezen elképzelhető, hogy egy idegen civilizáció képes lenne egy akkora monstrumot létrehozni, ami száz év leforgása alatt a csillagból érkező fénymennyiség egyötödét blokkolná. Ráadásul az építmény által kibocsátott energiát észlelni lehetne közepes hullámhosszú infravörös sugárzásként, az ezzel kapcsolatos kutatások azonban rendre zsákutcába vezettek.

A kutatók többsége továbbra is amellett teszi le a voksát, hogy eddig ismeretlen, ám természetes okokra visszavezethető jelenséggel állunk szemben. Kézzelfogható magyarázatok híján viszont egyelőre maradnak a találgatások.