Betiltják az elefántcsont kereskedelmét Hongkongban

elefántcsont-kereskedelem, illusztráció
Vágólapra másolva!
Lőng Can-jing Hongkong kormányzója bejelentése szerint a kormány a jövőben betiltja az elefántcsont mindennemű kereskedelmét, legyen szó importról vagy exportról.
Vágólapra másolva!

2015 őszén Kína államfője, Hszi Csin-ping és az USA elnöke, Barack Obama aláírta azt a kötelezettségvállalást, amelyben ígéretet tesznek az orvvadászat, és az Afrikából származó illegális elefántcsont-kereskedelem visszaszorítására.

Lemészárolt elefánt Nairobi környékén - Kína az elefántcsont-kereskedelem egyik legnagyobb felvevő piaca Forrás: AFP/Kristan Schmidt

Hongkong csatlakozása nagyon fontos lépésnek számít, amire egy 2015 októberében, a WildAid és az Afrikai Widlife Foundation által készített jelentés is rámutat – eszerint a Kínában értékesített elefántcsont 90 százaléka Hongkongon keresztül érkezik a szárazföldre. Kína egyébként a világ legnagyobb elefántcsont-importőrének számít.

Az orvvadászok által elejtett afrikai elefántok száma igen jelentős, éves szinten átlag 30 - 33 ezer példányról beszélhetünk.

A vadon élő teljes afrikai elefántállományt jelenleg 500 ezer egyedre becsülik.

Hamarosan életbe lép

A jogalkotási folyamat elkezdődött, és a döntéshozók igyekeznek minél előbb megteremteni a most bejelentett elefántcsont-tilalom életbe lépéséhez szükséges törvényi kereteket. Alex Hofford, a WildAid állatvédelmi szervezet képviselője az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy nagyon örülnek a hongkongi kormány bejelentésének és annak, hogy az állam végre kész fellépni a helyi elefántcsont kereskedelem megszűntetéséért. A szakember azt is kiemelte, nagyon fontos lenne a tilalom mielőbbi bevezetése.

Lefoglalt elefántcsont-agyarak Hongkongban Forrás: AFP/Dale de la Rey

Értékes dísztárgy és jó befektetés a fehér arany

Az elefántcsont értékes importcikk, amelyből dísztárgyakat, ékszereket készítenek, és

az ázsiai térségben tradicionális gyógyászati alapanyagnak is számít.

Emellett az aranyhoz hasonlóan a gazdagabb rétegek befektetésként vásárolják, kilogrammjáért akár 1000-3000 dollárt (280000 - 840000 forint) is elkérhetnek.

Hivatalos adatok szerint 1990 és 2008 között 242 tonna elefántcsontot adtak el Hongkongban, átlagosan mintegy13 tonnát évente. 2010 óta lelassult ez a folyamat, és évente egy tonnára esett vissza a forgalom. Mérföldkőnek számított az, amikor 2014-ben a világ legnagyobb elefántcsont-készletének megsemmisítéséről döntött a kormány.

Égetésre váró agyarak Hongkongban Forrás: AFP/Ted Aljibe

Ekkor 28 tonnányi csempészárut égettek el, amelynek becsült értéke meghaladta a 40 millió dollárt.

Tavaly elkapták az elefántcsont királynőt

Az állatvédők és az illegális elefántcsont-kereskedelmet ellenző lakosság számára üdítő hír volt, hogy tavaly ősszel Tanzániában elfogták Jang Feng Glent, a kínai "elefántcsont királynőt". A nő a hetvenes években járt először Afrikában, mint tolmács, majd idővel kialakított kapcsolatrendszerének köszönhetően elkezdett Kínába elefántcsontot csempészni. Az utóbbi tíz évben

700-nál is több elefánt agyarát csempészett be hazájába,

és ezeket a feketepiacon értékesítette. A tanzániai hatóságok a csempészett elefántcsont értékét 2,5 millió dollárra értékelték. A komplett csempészhálózatot működtető n ellen eljárást kezdeményeztek.